Eerste oefening Very High Readiness Joint Taskforce van start

Nederlandse militairen zijn vanochtend gealarmeerd om zich gereed te maken voor snelle inzet. Ze hebben hiervoor 48 uur de tijd. Dit gebeurt in het kader van een alarmeringsoefening van de Very High Readiness Joint Taskforce (VJTF) van de NAVO.

De opdracht is om binnen 48 uur op vliegbasis Eindhoven te zijn met het benodigde personeel en materieel om zich te verplaatsen naar een inzetgebied. De oefening dient als test wat het betekent om een eenheid op zeer korte reactietijd te hebben staan en deze – als Supreme Allied Commander Europe (SACEUR), de hoogste NAVO baas in Europa, daarom vraagt – snel te verplaatsen.

Op de NAVO-top in Wales vorig jaar is het Readiness Action Plan (RAP) aangenomen. Dat omvat maatregelen om snel, flexibel en slagvaardig te kunnen reageren op dreigingen aan de randen van het NAVO-verdragsgebied. Eén daarvan is de oprichting van een Very High Readiness Joint Task Force (VJTF). Eenheden die stand-by staan voor de VJTF moeten snel verplaatst kunnen worden naar het inzetgebied. Nederland levert, samen met Duitsland, Noorwegen en Tsjechië, in 2015 interimcapaciteit hiervoor. In nauwe samenwerking met SACEUR wordt het concept verder ontwikkeld. De oefening van deze week dient als test om te kijken wat er goed gaat binnen het tot nu toe ontwikkelde internationale concept en waar verbeterd moet worden.

De Koninklijke Landmacht levert het merendeel van het personeel voor deze internationale oefening. Zij zijn vooral afkomstig van 11 Luchtmobiele Brigade uit Schaarsbergen. De opdracht is zich klaar te maken voor vertrek naar vliegbasis Eindhoven. Het gaat hierbij om persoonlijke uitrusting en materieel. Voorraden zoals munitie, brandstof en voeding worden op diverse defensielocaties opgehaald en klaar gezet om via de lucht of over de weg naar inzetgebied te verplaatsen. Het luchttransport vindt plaats vanaf vliegbasis Eindhoven. Hier zijn de transportvliegtuigen, KDC-10 en C-130 Hercules, van de Koninklijke Luchtmacht gestationeerd. De toestellen worden wereldwijd ingezet voor luchttransport van personeel en materieel naar en in het inzetgebied, met mogelijk vijandelijke dreiging.

Zover komt het deze week niet. De oefening eindigt op het moment dat de troepen met alle benodigde middelen klaar staan voor vertrek. De Interim-VJTF, bestaande uit Nederlandse, Duitse, Noorse en Tsjechische eenheden, oefent in juni voor het eerst gezamenlijk in Polen.

Rijksoverheid
© Henk-Jan Oudenampsen
07-04-2015
Samenleving

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies