Rode Kruis zoekt 2000 nieuwe vrijwillige hulpverleners

Het Rode Kruis zoekt nieuwe vrijwillige eerstehulpverleners voor 2015. Door een toename van het aantal EHBO-aanvragen voor evenementen is de organisatie op zoek naar nieuwe vrijwilligers in het hele land.

Komende zomer staan een aantal grote evenementen op de planning, zoals De Parade, SAIL en de Tour de France, waarvoor het Rode Kruis honderden vrijwilligers zal inzetten. Ook in de rampenhulpverlening wil het Rode Kruis meer hulpverleners paraat hebben staan. Daarom start de noodhulporganisatie vandaag met de werving van 2.000 nieuwe vrijwillige hulpverleners, zodat het Rode Kruis de noodzakelijke hulp kan blijven bieden.

Honderden vrijwilligers per dag

“Het is voor ons nu alle hens aan dek om de EHBO-aanvragen rond te krijgen”, geeft Jeroen Bot, evenementenhulpcoördinator van het Rode Kruis aan. “Deze zomer staan er verschillende evenementen op de planning waarbij we soms wel honderden vrijwillige hulpverleners per dag inzetten. We starten nu al met werven, zodat we op tijd onze poule met vrijwilligers kunnen uitbreiden en niet het risico lopen om ‘nee’ te moeten verkopen.”

Eerste hulp bij rampen en calamiteiten

Het Rode Kruis zoekt ook eerstehulpverleners voor de noodhulpteams die worden ingezet bij rampen en calamiteiten. Elk van deze teams bestaat uit 8 vrijwillige hulpverleners die de verzorging van lichtgewonden bij een ramp of calamiteit voor hun rekening nemen. Om goed geoefend te blijven voor noodsituaties worden deze hulpverleners ook ingezet voor de eerstehulpverlening bij grotere evenementen.

Rode Kruis en eerstehulpverlening

Het Rode Kruis verleent hulp aan mensen in nood en verzorgt wereldwijd eerstehulpverlening en onderwijs in eerste hulp. In Nederland betekent dat hulp bij kleine en grote evenementen zoals Koningsdag, de intocht van Sinterklaas, Pinkpop of Carnaval. Zo zette het Rode Kruis afgelopen jaar 600 hulpverleners bij de Nijmeegse Vierdaagse in. De eerstehulpvrijwilligers behandelen bij evenementen doorgaans hulpvragen als kleine bloedingen, kneuzingen, schaaf- of snijwonden.

Mensen blijven helpen

“Eerstehulpverlening is, nationaal en internationaal, een cruciale taak van het Rode Kruis”, zegt Rode Kruis-directeur Gijs de Vries. “Met de versterking door nieuwe vrijwillige hulpverleners kunnen we onze huidige activiteiten op het gebied van evenementenhulpverlening en noodhulp bekrachtigen en mensen blijven helpen.”

Aanmelden

Ben je geïnteresseerd? Aanmelden kan via www.rodekruis.nl/hulpverleners. Een EHBO-diploma is niet vereist: nieuwe vrijwilligers krijgen een training van het Rode Kruis in eerste hulp en noodhulpprocedures.

Rode Kruis
© Henk-Jan Oudenampsen
07-04-2015
Samenleving
https://www.rodekruis.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies