Duizend kinderen delen vier toiletten in Malawi, Rode Kruis werkt aan oplossing

Water- en sanitatiespecialist Jan Heeger repareert en bouwt toiletten in Phalombe, in het zuiden van Malawi. Hij schrikt daar van de erbarmelijke omstandigheden waarin kinderen op scholen moeten verkeren.

“Ik dacht gelijk aan mijn zoon toen ik een school binnenstapte. Klassen van zeventig tot honderd leerlingen hebben buiten op het gras les van één leraar. Zou hij het redden in zo’n grote klas? Zou hij wel genoeg aandacht krijgen? Ik betwijfel het. Nog erger is het tekort aan wc’s voor de kinderen. Een aantal scholen met meer dan duizend leerlingen heeft slechts vier functionerende toiletten. Dit vráágt om verspreiding van ernstige ziektes zoals diarree en cholera. Samen met mijn collega’s besluit ik in te grijpen. We maken afspraken met de scholen hoe we gezamenlijk meer wc’s kunnen bouwen. Het Rode Kruis zal betalen voor de aanleg en de meeste bouwmaterialen. De dorpelingen zorgen voor de arbeid en lokale materialen zoals zand. Op deze manier hopen we bij de Malawianen een groter ‘gevoel van eigendom’ te kweken over de sanitaire voorzieningen. En hen duidelijk te maken dat ze de toiletten moeten onderhouden.

Eén werkende kraan

Naast de aanleg en reparatie van toiletten dragen mijn collega’s en ik zorg voor schoon drinkwater. De scholen hebben vaak maar één werkende kraan. Dit is veel te weinig. We repareren kapotte handwaterpompen en lekkende waterleidingen. Ondertussen geven vrijwilligers voorlichting. Op de fietsen die we voor ze hebben gekocht, kunnen ze zich gemakkelijk van dorp tot dorp verplaatsen en de mensen uitleggen hoe ze hygiënisch moeten leven. Phalombe is namelijk een kwetsbaar gebied, waar ziektes zich snel verspreiden, zeker na zo’n enorme overstroming. In 2013 was dit het gebied waar geld van 3FM Serious Request is besteed. Veel kinderen stierven hier aan diarree.

Van voren af aan beginnen

Na een paar dagen besluiten we naar Zomba te gaan, 65 kilometer ten noordwesten van Phalombe. UNICEF heeft ons gevraagd om de water- en sanitatie daar op orde te brengen. Mijn collega John Sparrow sprak daar pastor en Rode Kruis-vrijwilliger Isaac Joseph. Samen met andere vrijwilligers bouwde Joseph aan water- en sanitatieprojecten, maar de overstroming was zo hevig geweest dat er heel veel was vernield. “Het is moeilijk om te zien dat we weer van voren af aan moeten beginnen”, vertelde hij. “We weten dat hygiëne heel belangrijk is, zeker nu er in het zuiden van Zomba cholera is uitgebroken.”

Malaria

Met dit verontrustende nieuws in mijn achterhoofd vertrek ik naar Zomba. Een cholera-epidemie moeten we koste wat kost voorkomen. Ik sluit me daar aan bij het Deense Rode Kruis dat bezig is met de distributie van voedsel en muskietennetten. Bijna alle oogsten zijn weggespoeld dus er zijn voedselpakketten gebracht om te voorkomen dat mensen sterven van de honger. Daarnaast is Malaria een groot probleem dus deelt het Rode Kruis muskietennetten uit. Ik besef dat we nog een lange weg te gaan hebben om het leven van de Malawianen weer op te bouwen.”

Doneren voor schoon drinkwater

De schade die de overstromingen in Malawi hebben veroorzaakt is immens groot. Het Rode Kruis helpt de 174.000 slachtoffers die hun huis zijn kwijtgeraakt met schoon drinkwater. Help mee en doneer op NL73 INGB 0000 0027 80, of doneer via de online doneermodule.

Rode Kruis
© christelijknieuws.nl
15-04-2015
Buitenland
https://www.rodekruis.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies