Vanuatu: Op zoiets ben je niet voorbereid

Toen cycloon Pam steeds harder begon te waaien, besloten Masau en zijn gezin dat ze niet langer in huis konden blijven. Ze renden naar buiten, door het donker en door de vreselijke storm naar een schuilplaats midden in het dorp. “We konden nergens anders heen,” vertelt hij.

Binnen zaten 92 mensen op elkaar gepakt. Masau bleef buiten met de mannen. Ze hielden het huis vast om het niet weg te laten waaien. “Mijn hart bonsde terwijl ik het huis overeind probeerde te houden om mijn vrouw en kinderen veiligheid te geven. Ik dacht: ‘Ik ga dood.’ Op een bepaald moment zag ik voor mijn ogen mijn huis instorten. Op zoiets ben je niet voorbereid.”

In een dorp vlakbij was Rosaline thuis met haar man en twee kinderen toen hun huis bovenop hen instortte. Ze konden ontsnappen en vluchtten naar een ander huis. Maar dat bleef ook niet staan, dus zaten ze weer buiten in de nacht. “Het was heel moeilijk om snel weg te komen door de storm en alle dingen die door de lucht waaiden,” zegt Rosaline, die zes maanden zwanger is. “Ik probeerde mijn twee kinderen te beschermen, maar ik droeg ook een baby met me mee. Toen we in het derde huis zaten, zei ik tegen mijn man dat ik niet nog een keer wilde verkassen. Ik wilde op dat moment niet meer overleven.”

Toen de storm eindelijk bedaarde, zagen Rosaline, Masau en duizenden getraumatiseerde overlevenden hun nieuwe realiteit onder ogen. Hun eiland was totaal verwoest: vier op de vijf huizen was zwaar gehavend, bezittingen waren weggewaaid en vrijwel alle gewassen vernield.

Momenteel is voedsel de grootste zorg op het eiland Tanna. Het merendeel van de bewoners is boer en leeft van hun land – en nu hebben ze niets meer.

Vanuit Integral Alliance is Medair in Vanuatu om TEAR Fund Nieuw-Zeeland en de plaatselijke hulporganisatie Nasi Tuan te helpen. We zorgen dat families te eten krijgen en dat ze de ramp snel te boven kunnen komen. “Het kan maanden duren voordat er weer genoeg voedsel verbouwd kan worden,” aldus Joel Kaiser, noodhulpmedewerker bij Medair.

“We ondersteunen Nasi Tuan omdat deze organisatie veel ervaring heeft met hulp aan getroffen eilanders om hun oogsten te verbeteren. Op de korte termijn zijn voedselrantsoenen noodzakelijk. Door dit project kan er snel gezaaid worden en krijgen boeren de hulp die ze nodig hebben om op waardige, duurzame wijze in hun levensonderhoud te kunnen voorzien.”

“Met de hulp van Nasi Tuan en andere organisaties hoop ik dat het beter wordt,” zegt Rosaline. “Mijn man en ik hopen zaden te krijgen van Nasi Tuan om onze tuin weer te beplanten. Ik weet dat de coördinator morgen naar ons deel van het eiland komt. Ze komt ons leren hoe we groente en fruit uit onze tuin lang kunnen bewaren. Als we dat niet leren, zijn onze cassave en bananen sneller bedorven dan we ze kunnen opeten.”

Dankuwel voor uw steun aan de mensen van Vanuatu in deze tijd van nood. Uw giften doen ertoe.

Medair
© Tearfund New Sealand / Helen Manson
21-04-2015
Hulpverlening
https://www.medair.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies