Kabinet legt met akkoord mensenrechten naast zich neer

De VVD en de PvdA leggen de mensenrechten naast zich neer door het zojuist gesloten akkoord over bed, bad en brood voor ongedocumenteerden. De Protestantse Kerk – die een klacht indiende over onvoldoende opvang aan ongedocumenteerden bij de Raad van Europa – laat weten het akkoord onrealistisch, onhoudbaar en inhumaan te vinden.

Vluchtelingenspecialist Geesje Werkman: “Het akkoord getuigt van weinig wijsheid. Er waren negen dagen nodig voor een dwaze non-oplossing waar niemand beter van wordt. Dit doet geen recht aan de uitspraken van de Raad van Europa en die van het Comité van Ministers, die beide duidelijk maken dat Nederland internationale verdragen schendt. Dit is geen humane oplossing voor ongedocumenteerden, die hiermee in de kou blijven staan. PvdA en VVD, doe dat deze mensen niet aan.”

Onrealistisch

In Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Eindhoven en Ter Apel komen opvanglocaties voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Werkman: “Dit is niet realistisch. Illegalen blijven verspreid over het land, dit plan verandert daar niets aan. Dit is een Haagse oplossing die totaal niet werkbaar is in de praktijk. Veel van de ongedocumenteerden kunnen niet terug naar het land van herkomst, zoals bijvoorbeeld Somalië of Irak. Komen zij allemaal weer op straat te staan? Om die reden waren wij juist een zaak tegen Nederland begonnen. Ook blijkt dat een substantieel deel, zo’n 20-30 procent, toch nog een verblijfsvergunning krijgt.”

Onhoudbaar

Het is onmogelijk dat dit akkoord juridisch houdbaar is. In het akkoord wordt onder andere gesteld dat ongedocumenteerden onder voorwaarden op straat mogen worden gezet als zij niet meewerken aan terugkeer. Dit doet geen recht aan de uitspraak dat zij recht hebben op bed, bad en brood, ongeacht of ze meewerken aan terugkeer. Door slechts tijdelijk, en onder voorwaarden, opvang te bieden handelt Nederland in strijd met de uitspraak van het Europese Comité voor Sociale Rechten en daarmee in strijd met het Europees Sociaal Handvest en andere internationale verdragen, zoals het Internationaal Verdrag inzake Economische Sociale en Culturele Rechten. Werkman: ” Het kabinet schuift hiermee de problemen voor zich uit. We wachten de uitspraak van de Raad van State met veel interesse af. Dit akkoord betekent dat er weer vele rechtszaken zullen volgen. Vele ongedocumenteerden blijven in onzekerheid terwijl ze juist baat hebben bij perspectief.”

Inhumaan

Het Europese Comité stelt in haar uitspraak dat de Nederlandse overheid aan ongedocumenteerden adequate voorzieningen moet bieden zodat de menselijke waardigheid niet wordt geschaad. Het besluit geldt voor alle asielzoekers en migranten die geen recht hebben op opvang. Ze leven vaak onder erbarmelijke omstandigheden, op straat, in leegstaande gebouwen of in zelfgecreëerde noodvoorzieningen. Het Europese Comité acht het Europees Sociaal Handvest toepassing.

Maurits van Stuijvenberg
© Henk-Jan Oudenampsen
23-04-2015
Samenleving
https://www.kerkinactie.nl/

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies