Resolutie unaniem aangenomen door lokale bestuurders ChristenUnie

Op zaterdag 25 april hebben de leden van de Bestuurdersvereniging van de ChristenUnie unaniem een resolutie aangenomen over de opvang van uitgeprocedeerde vreemdelingen en begeleiding bij hun terugkeer. De resolutie is besproken op het bestuurderscongres van de ChristenUnie.

In de resolutie spreken burgemeesters, wethouders, raadsleden en andere bestuurders van de ChristenUnie uit dat ze niets zien in het plan van VVD en PvdA om bed, bad en brood onder strenge voorwaarden aan te bieden op slechts zes plaatsen.

In plaats daarvan willen zij dat iedere gemeente in Nederland vanuit haar eigen autonomie uitgeprocedeerde vreemdelingen die niet terug kunnen, moet kunnen opvangen. Dat is volgens de bestuurders ook onderdeel van de zorgplicht die gemeenten vanuit de WMO hebben.

Daarnaast willen de bestuurders dat er ingezet wordt op begeleiding bij de terugkeer. Mensen moeten weer een reëel perspectief krijgen. Als terugkeer mogelijk is, dan moeten mensen daartoe begeleid worden. Als dit niet kan, dan moet opvang in iedere gemeente mogelijk blijven.

Tweede Kamerlid Joël Voordewind steunt de lokale bestuurders in hun initiatief: “Gemeenten moeten de ruimte houden om bed, bad, brood en begeleiding te bieden omdat we simpelweg niemand in de kou kunnen laten staan. Het kabinet zet gemeenten zwaar onder druk en dreigt met een boete als ze mensen voorzien in hun basisbehoeften. Daar kan wat mij betreft geen sprake van zijn. Er zou juist extra geld beschikbaar moeten komen om gemeenten te compenseren voor de kosten die ze maken bij de begeleiding van deze mensen.”

christenunie
christenunie
26-04-2015
Samenleving
https://www.christenunie.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies