Replica Ark van Noach vaart mee in de botenparade Koningsdag

Het was een van de blikvangers tijdens de botenparade in Dordrecht: de replica van de Ark van Noach gebouwd door Johan Huibers. Op het schip de tekst: Met Jezus mis je de boot niet. Het doel van de boot en de dieren aan boord is om de mensen te vertellen over het evangelie.

Maandag was de eerste Koningsdag nieuwe stijl, waarbij Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima en andere koninklijke aanwezige de varende optocht volgden vanaf de waterkant. Meer dan vijftig boten voeren mee van een containerschip, moderne schepen, maar ook boten uit het verleden sluit aan.

De boot van Johan Huibers is 70 meter lang en aan boord zijn verschillende levende dieren te zien, zoals konijnen, geiten en wallaby’s, maar ook levensgrote polyester replica’s. Huibers kwam op het idee na de overstromingen in Nederland in 1992. Het doel van de boot en de dieren aan boord is om de mensen te vertellen over het evangelie.

In de Bijbel

In het tweede deel van de Bijbel, het Nieuwe Testament staat er ook iets over: ‘Doordat Noach God geloofde, heeft hij zijn gezin gered. Want toen God tegen hem had gesproken over iets wat nog niet te zien was, heeft hij vol ontzag gehoorzaam de boot gebouwd om zijn gezin te redden. En daarmee liet hij zien hoe slecht de andere mensen waren. Want zij geloofden God níet. En omdat hij God geloofde, was God blij met hem en heeft God hem beloond. ’ (Hebreeen 11:7)

Uitleg evangelie

Zoals God in de tijd van Noach de aarde verwoestte vanwege de zonde en ongerechtigheid van de mensen, zo zal God nog eenmaal deze wereld oordelen. Maar gelukkig, zoals er toen een redmiddel was: de ark. Zo is er nu ook een redmiddel en dat is een persoon: Jezus Christus. Hij, de Zoon van God, kwam naar deze aarde om voor ons zondige mensen te sterven op het kruis van Golgotha. Daar wilde Hij het oordeel over de verkeerde daden van de mensen ondergaan.

In de dagen van Noach werden echter alleen die mensen gered die de boodschap geloofden en in de ark gingen. Zo kunt u ook alleen gered worden van een eeuwige ondergang door te geloven in Jezus Christus. Belijd Hem uw verkeerde daden, geloof dat Hij voor u wilde sterven en leef voor Hem dan bent u in Hem net zo veilig als Noach in de ark.

Johan Huibers

Johan Huibers bouwde de ark, op basis van de gegevens uit Genesis. En hij had ervaring, want eerder al bouwde hij een verkleind model van de Ark. In 2007 werd die in gebruik genomen. Deze ark was te zien op verschillende plaatsen in ons land en vele tienduizenden hebben het schip bezocht. In 2010 verkocht Huibers de kleine Ark aan poppenspeler Aad Peters die er mee naar Duitsland vertrok. De voorwaarde van Huibers was wel dat Peters met de kleine ark de verspreiding van de verhalen uit de Bijbel zou voortzetten.

De bouw van de grote ark heeft tot 2012 geduurd. In de afgelopen jaren kreeg Huibers met verschillende tegenslagen en problemen te maken. Maar hij hield vol en wilde z’n droom realiseren. Veel van zijn belevenissen zijn vastgelegd in het boek ‘Laat je droom varen’ dat hij schreef samen met Henk Stoorvogel.

Van alles te zien

In de Ark is van alles te zien en te beleven. Zo is direct bij de ingang een fraaie boekwinkel met christelijke boeken, muziek en materialen voor kinderen. Het schip heeft 15.000 vierkante meter beloopbaar oppervlak, twee auditoriums met ruimte voor in totaal 3000 mensen, een congreszaal met 2000 zitplaatsen, twee bioscopen, een restaurant voor 250 gasten, tientallen vertrekken en drie verdiepingen, onderverdeeld in zeven etages. De inhoud van de grote Ark is tienmaal groter dan die van de kleine. Het vloeroppervlakte beslaat drie voetbalvelden. Het schip is 135 meter lang 19,5 meter breed en 22 meter hoog.

Redactie christelijknieuws
© Henk-Jan Oudenampsen
27-04-2015
Samenleving
https://www.arkvannoach.com

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies