Hulp onderweg naar afgelegen en verwoeste dorpen in Nepal

De noodhulp- en herstelorganisatie Medair trekt door de afgelegen berggebieden vlakbij het epicentrum van de aardbeving om mensen te bereiken die nog geen noodhulp ontvangen.

De aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter trof Nepal op 25 april en heeft tenminste 5.000 levens geëist. Er zijn meer dan 10.000 gewonden. De VN meldt dat meer dan acht miljoen mensen getroffen zijn door de ramp.

Medair zoekt in nauwe samenwerking met andere partners afgelegen en onbereikte dorpen in Sindhupalchowk, een bergregio ten noorden van Kathmandu. Er wordt gevreesd dat veel dorpen rondom het epicentrum van de aardbeving in puin liggen zonder dat er hulp komt voor de mensen in nood. Het noodhulpteam van Medair is vanaf maandag 27 april in de hoofdstad van Nepal. Onze medewerkers kamperen daar nu in tenten en gaan onderweg naar de meest kwetsbare gemeenschappen op afgelegen plaatsen.

“We doen al het mogelijke om de afgelegen dorpen te kunnen bereiken. We hopen morgen te vertrekken,” zegt Joel Kaiser, leider van het Medair-noodhulpteam in Kathmandu. “De wegen zijn momenteel moeilijk begaanbaar door de zware regen en door aardverschuivingen. Wanneer we de meer afgelegen berggebieden bereikt hebben, zullen we onze auto’s laten staan en te voet verder gaan met onze dragers. We verwachten dat we enkele uren zullen moeten lopen om de dorpen te bereiken met de hulpgoederen. Het wordt zwaar en de omstandigheden zijn extreem, maar we zijn zeer gemotiveerd om deze gemeenschappen te bereiken. We horen voortdurend verhalen van mensen die nog geen enkele hulp hebben gekregen. We zullen waarschijnlijk de eersten zijn die in de dorpen aankomen.”

Medair gaat mensen hulp bieden op het gebied van onderdak, gezondheid en hygiëne. Ook gaan we essentiële huishoudelijke artikelen en onderdakhulpgoederen leveren. Daarnaast gaat ons team in de regio noodgezondheidspakketten verstrekken.

Medair helpt mensen in beschadigde gemeenschappen over de hele wereld om een crisis te overleven, weer op eigen benen te staan en vaardigheden te ontwikkelen die ze nodig hebben om een betere toekomst op te bouwen.

Medair is deelnemer aan de Integral Alliance, een wereldwijd netwerk van christelijke noodhulp- en ontwikkelingsorganisaties.

Janneke de Kruijf
© Tearfund UK Stefanie Rossmanith
29-04-2015
Hulpverlening
https://www.medair.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies