SGP: betere oplossing zoeken voor positie eenverdieners

De WRR en het NIBUD luidden de noodklok voor de financiële positie van de eenverdieners. Een nieuwe studie van het CPB waarin gekeken wordt naar de belastingdruk voor verschillende huishoudtypen bevestigt dat de eenverdiener onder druk staat.

Er bestaan grote verschillen in marginale druk bij verschillende huishoudtypes, zowel binnen Nederland als tussen Nederland en andere landen. Van iedere extra euro die een eenverdiener (met kinderen) verdient levert hij 58 cent in bij de Belastingdienst.

Bij tweeverdieners valt de marginale druk stukken lager uit: de meestverdienende partner betaalt gemiddeld 6% minder belasting en de minstverdienende partner betaalt maar liefst 22% minder belasting.

Het CPB heeft berekend dat een eenverdiener met een inkomen van €47000 in Duitsland 32% minder belasting betaalt. Voor Frankrijk is dit 33% en Spanje maar liefst 49% minder. Vergeleken met ons omringende landen zijn eenverdieners in Nederland dus veel slechter af.

Oorzaken

Het grote verschil in belastingdruk ontstaat door de optelsom van niet-overdraagbare kortingen en regelingen die inkomensafhankelijk zijn (zorgtoeslag, huurtoeslag, arbeidskorting, inkomensafhankelijke algemene heffingskorting). Tweeverdieners kunnen van deze laatste twee regelingen dubbel gebruik maken en hebben daarnaast recht op de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Door de afbouw van de overdraagbare algemene heffingskorting zal het verschil tussen een- en tweeverdieners alleen nog maar groeien.

SGP-inzet

Elbert Dijkgraaf: “De SGP wil niet dat de overheid mensen de arbeidsmarkt op jaagt enkel en alleen vanwege fiscale redenen. Het blijft cruciaal dat ouders voldoende zorg en aandacht kunnen besteden aan de opvoeding van hun kinderen. Ook moeten mensen, zeker in deze tijd, meer tijd kunnen besteden aan bijvoorbeeld mantelzorg.”

In het herfstakkoord heeft het kabinet beloofd de inkomenspositie van de eenverdieners te verbeteren. Bij de laatste algemene beschouwingen heeft het kabinet dit nog eens nadrukkelijk toegezegd. “Het is de hoogste tijd dat daar nu werk van wordt gemaakt. Laat de regering op korte termijn hier werk van maken. De echte oplossing moet komen van een nieuw belastingstelsel. Laat de regering kijken naar het Duitse systeem, namelijk een splitsingsstelsel. Dat zou een goede, structurele oplossing zijn om een eind te maken aan deze ondermijning van de positie van eenverdieners,” aldus Dijkgraaf.

SGP
SGP
29-04-2015
Samenleving
https://www.sgp.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies