Jonathan: Hardlopen voor gerechtigheid is een vorm die mij wel past

Jonathan heeft zich ingeschreven voor een bijzondere marathon: de Muskathlon. Van 23-28 mei 2016 gaat hij samen met een groep sporters naar Griekenland. Op 27 mei gaat deze Muskathlon vanuit Bulgarije door de grenstunnel naar Griekenland. De sporters lopen, fietsen en wandelen niet zomaar, ze hebben een heel bijzonder doel. Wat bezielt Jonathan om dit te doen? Christelijknieuws.nl had een gesprek met deze sportieve Zwollenaar.

Jonathan Reining (40) is getrouwd met Marijke ten Cate en vader van 2 dochters en een zoon. Hij is vanuit overtuiging christen, maar staat, zoals hij zelf zegt, wel met beide benen op de grond. In het dagelijks leven werkzaam als grafisch vormgever en – sinds zijn deelname aan het 4M Karakterweekend – met regelmaat hardloper.

Jonathan: ‘Van 23-28 mei 2016 hoop ik naar Griekenland te gaan, naar het grensgebied met Bulgarije. Op 27 mei wordt de Muskathlon zelf gehouden – deelnemers kunnen rennen, wandelen of fietsen – vanuit Bulgarije door de grenstunnel naar Griekenland, de route waarlangs vele meisjes door mensenhandelaren Europa binnen worden gebracht.’

Hoe kwam je zo op dit idee?

Hardlopen heeft de laatste jaren meer mijn passie gekregen. Strijden voor gerechtigheid is ook meer een thema geworden in mijn leven. Als ik kijk naar Jezus, kan het ook haast niet anders dan dat onrecht je raakt. Hardlopen voor gerechtigheid is dan eigenlijk een vorm die mij wel past. Al heb ik het lang uitgesteld, want ik ben al vaker uitgedaagd om mee te doen met de Muskathlon. Er zat ook schroom achter, want ik heb pas twee keer een halve marathon gerend, een marathon zag ik echt niet zitten. Een uitdaging! Toch ga ik daar nu met volle overtuiging en inzet voor!

Hoe gaat de Muskathlon precies in z’n werk?

De doelstelling voor de Muskathlon in Bulgarije/Griekenland is 50 deelnemers, onder wie ook enkele Grieken. Je geeft je individueel op, traint in principe ook individueel, maar uiteindelijk trek je in de week van de Muskathlon als deelnemersgroep intensief met elkaar op. Mijn voorbereiding is op dit moment zo’n 20 kilometer hardlopen per week, maar dat zal wel meer (moeten) gaan worden. Een kwestie van opbouwen en er tijd voor vrijmaken.

Wat is het doel van deze marathon?

De Muskathlon is ontstaan vanuit de organisatie de 4e Musketier. De 4e Musketier heeft o.a. in de missie verwoord ‘golven van gerechtigheid’ te willen brengen. Daarbij zijn ze partnerschap aangegaan met Compassion, Open Doors en A21. De Muskathlon is dus gericht op ondersteuning van het werk van deze partners, die ieder op unieke wijze zich sterk maken voor gerechtigheid.

A21 (www.a21.org) is een relatief jonge organisatie, die staat voor ‘Afschaffen van onrecht in de 21e eeuw’ (A21). Het werk van A21 is gericht op de bestrijding van mensenhandel – waardoor in Europa bijvoorbeeld veel meisjes/vrouwen gedwongen in de (illegale) prostitutie terechtkomen. Moderne mensenhandel is een groter probleem dan ooit tevoren, vele miljoenen vrouwen (en kinderen) worden verhandeld, op afschuwelijke wijze mishandeld, misbruikt, opgesloten, kortom beestachtig behandeld. Via Bulgarije, via Griekenland komt mensenhandel Europa en ook Nederland binnen. De cijfers liegen er al niet om (80.000 mensen verhandeld per jaar = 1 persoon per 47 sec!), maar de werkelijkheid is waarschijnlijk nog veel ernstiger. A21 maakt een sterke vuist tegen dit onrecht, pakt mensenhandel aan, bevrijdt slachtoffers en biedt ze een veilige plek en zorgt er ook voor dat daders berecht worden.

Hoe komt het dat je zo gemotiveerd bent om voor dit doel te gaan?

Onrecht in het algemeen raakt me, al ben ik bang dat ik net als vele mensen wel meer afgemat ben geraakt door de vele nare berichtgevingen, elke dag weer. Dat er doorgaand én op grotere schaal dan ooit tevoren mensenhandel plaatsvindt, verder van huis, maar ook om de deur in Europa, in Nederland, dat doet wel wat met me. Dat het ook met name mannen zijn die vrouwen en meisjes onderdrukken, mishandelen, misbruiken, motiveert mij extra om met mijn deelname een statement te maken: Dit moet stoppen! Ik wil als man gaan en staan voor vrijheid van vrouwen en kinderen.

Je moet veel geld meenemen, wat gebeurt er precies met dat bedrag?

Een van de gedachten bij de Muskathlon is om de uitdaging groter te maken dan binnen je vermogen ligt. Het mag je wat kosten; een fysieke uitdaging, maar ook een uitdaging om een sponsorbedrag mee te nemen dat niet te doen lijkt. Iedere muskathleet gaat voor 10.000 euro! Dat bedrag gaat voor de volle 100% naar het doel. Reis- en verblijfkosten betaal je zelf, dat wordt dus niet ingehouden op het sponsorbedrag. A21 gebruikt het sponsorgeld o.a. voor de hulp aan slachtoffers (waaronder faciliteren van ‘safehouses’), de opsporing en berechting van daders e.a.

Is het niet makkelijker om gewoon geld in te zamelen en dat over te maken? Dat scheelt je de vliegkosten.

Allebei is welkom. Het is echter een bewuste keuze van de Muskathlon dat het niet enkel gaat om de sportieve prestatie – uiteindelijk is dat misschien zelfs bijzaak – maar om betrokken te zijn, en ook een fysiek signaal af te geven op de plaatsen waar de Muskathlon is, om de (plaatselijke) bevolking te bemoedigen en zelf de impact van onrecht te ondervinden, zodat het je nog meer in beweging zet om te strijden tegen onrecht. En het is bovendien maar de vraag of je mensen net zo weet te motiveren om mee te doen en te geven als je vervolgens alleen een bedrag overmaakt.

Wat heb je bedacht om dit geld bij elkaar te krijgen?

Tussen mei 2015 en mei 2016 zit nu nog een vol jaar. Een jaar van voorbereiding, uren trainen, werven, motiveren. Anderen, maar ook mezelf. Je kunt jezelf deelgenoot maken van mijn voorbereidingsjaar door iedere kilometer die ik ren/train te sponsoren met 10 cent. Na een jaar is dit een leuk bedrag geworden, hoop ik. Ieder die hieraan meedoet, houd ik regelmatig op de hoogte van tussenstanden, ontwikkelingen etc. Een dubbele uitdaging: voor mij in de voorbereiding, voor de sponsor wat het eindbedrag zal worden. Dit is een eerste actie, er zullen nog meer volgen.

Hoe kunnen mensen je concreet steunen?

Dat kan heel eenvoudig via de website www.muskathlon.nl (onder ‘deelnemers’ vind je mijn naam: Jonathan Reining). Ook kun je naar de speciale Facebook-pagina gaan: www.facebook.com/42voora21. Of klik op de link onder aan dit nieuwsitem. Als je direct contact wilt met mij, kun je me een berichtje sturen via FaceBook of via het mailadres: jonathanreining@ziggo.nl.

De Muskathlon is verbonden met de mannenorganisatie 4e Musketier. Jij bent al jaren betrokken bij deze club, wat is er zo bijzonder aan?

De 4e Musketier kent twee grote pijlers. De Muskathlon, maar daarnaast de karakterweekenden. In 2008 is de 4e Musketier ontstaan vanuit het organiseren van karakterweekenden voor mannen, in de Ardennen en Schotland. Weekenden waarin je als groepje van maximaal 10 mannen zowel een fysiek als geestelijk avontuur beleeft. Survivalen tot op het bot, knielen aan de voet van het kruis. Vele mannen hebben hier hun leven (opnieuw) aan Jezus toegewijd, zijn daardoor meer man, vader, echtgenoot geworden en er ontstaan vriendschappen voor het leven. Inmiddels is het werk van de 4e Musketier internationaal geworden, in vele landen vinden er nu weekenden plaats. En er zijn vele andere initiatieven ontstaan vanuit de 4e Musketier. Zelf ben ik concreet betrokken als art-director/vormgever van het eigen mannenmagazine MUSK4, waarmee we mannen willen inspireren en motiveren.

Het motto bij de 4e Musketier is vandaag de dag nog steeds hetzelfde als bij de start: Leven voor de Koning! Daar kan ik alleen maar enthousiast over zijn.

Redactie christelijknieuws
Privebezit Jonathan Reining
01-05-2015
Hulpverlening
https://www.muskathlon.nl/nl/deelnemers/582/jonathan-reining.html

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies