Markus: De grond bewoog alsof er een tapijt werd verschoven

“We hoorden zware geluiden van knallende rotsen dat zich een aantal malen herhaalde. De grond bewoog alsof er een tapijt werd verschoven, heel onwerkelijk. Het was angstaanjagend, vooral voor de kinderen.” Markus uit Nederland maakt onderdeel uit van het team van OM Nepal. Hij maakte de zware aardbeving mee en kon pas na vijf dagen contact opnemen.

“Zaterdagmorgen de 25e reed ik met een bus vol kinderen van AIDSlink naar de botanische tuinen in Godaveri, een half uur rijden van de stad Kathmandu. Hun ouders reden in een grote bus achter ons aan voor een gezellige picknick met spelletjes. De kinderen waren lekker aan het spelen toen er een luid geruis door de met bomen bedekte berghellingen klonk. De aardbodem begon te beven en dat duurde een aantal minuten. We hoorden zware geluiden van knallende rotsen dat zich een aantal malen herhaalde. De grond bewoog alsof er een tapijt werd verschoven, heel onwerkelijk. Het was angstaanjagend, vooral voor de kinderen.”

Samen in gebed

Kinderen spelen in verwoeste straat”We bevonden ons gelukkig op een veilige, open plek. Mijn eerste gedachte was dat heel Kathmandu plat zou liggen, zo hevig was de beving. Na de eerste schrik zijn we met z’n allen in gebed gegaan. We besloten maar te gaan eten en tijdens het eten volgden er nog meer korte natrillingen. Daarna besloten we terug te gaan naar Kathmandu. Onderweg waren de gevolgen van de aardbeving zichtbaar: oude huizen die ingestort waren en een totaal verwoeste school. Godzijdank is er op zaterdag geen school, anders was het drama nog groter geweest.”

“Van OM kreeg ik de opdracht om naar de basis te komen en daar te overnachten in een gereedgemaakte tent. In de nacht volgden wederom aardschokken. De volgende dag zijn alle OM medewerkers naar de basis gebracht, zodat ze op een veilige plek konden overnachten en noodhulp konden starten. We maken ons zorgen over een Nepalese collega van OM. Hij is zondag tijdens hevige naschokken vertrokken en we hebben tot nu toe nog niks van hem vernomen.”

Hulp komt op gang

“De volgende dag zijn we teruggekeerd naar onze buurten om te informeren hoe het met de buurtbewoners ging en de huizen te inspecteren op schade. Er werd besloten om de volgende nachten ook op de basis door te brengen en er werd een grote tent opgezet op het naastgelegen weiland. Ook die nacht volgden naschokken. De bevolking bivakkeert overal in geïmproviseerde tenten in weilanden, langs de straat of in open veld. Het regende een aantal keren flink en ‘s nachts is het erg koud.”

“De volgende dag heb ik met met Zuid-Afrikaan van een ecofarm nabij de basis grote tentzeilen gekocht en verspreid onder de plaatselijke bevolking. Twee grote tenten heb ik helpen opzetten. ‘s Avonds laat ben ik naar het vliegveld gereden om een internationaal reddingsteam op te halen. De volgende dag hebben we voedsel en grote hoeveelheden rijst en linzen (dal bhat), olie en zeep verzameld. Ook dit wordt verspreid onder de bevolking rond de basis. Verder heb ik verschillende teamleden naar de stad gebracht om daar hulp te bieden.”

Vreselijke verhalen

“Vanavond tijdens een gebedsavond bedacht ik me dat ik in een roes leef. Er gebeurt zoveel om me heen en ik maak het lijfelijk mee, maar het besef is nog niet geland. Je hoort vreselijke verhalen, ook van jongens die terug komen uit de districten waar ze op trektocht waren. Een van hen vertelde dat de helft van een dorp in het dal is weggezakt met het gevaar dat het overgebleven stuk ook zou afglijden. Gelukkig is dat vooralsnog niet gebeurd.”

Oproep tot gebed

“Vannacht slaap ik weer in mijn eigen bed. Ik hoop en bid dat de naschokken zullen stoppen.” We roepen u op om te bidden voor Markus en het team van OM in Nepal. De noodhulp is gestart en er wordt een plan gemaakt om duurzame hulp te kunnen bieden. Bid dat het werk tot zegen mag zijn voor de mensen die ze bereiken.

Operatie Mobilisatie
Operatie Mobilisatie
03-05-2015
Hulpverlening
https://www.operatiemobilisatie.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies