Moderne slavernij in de straten van Nantes

“Sylvia. De naam die mijn ‘moeder’ mij vroeg aan te nemen. Ze vroeg mij ook mijn leeftijd aan te passen op een vals paspoort. Net als veel anderen, wilde ik naar Europa. Ik had geen specifieke bestemming in gedachten, maar wilde werk vinden als kapster en zo mijn eigen geld verdienen. Een ‘neef’ bood me een route via Ghana aan. Zodra ik zijn auto instapte dwong hij mij deel te nemen aan een ceremonie. Ik moest een zwart goedje (zoiets als thee) opdrinken en beloven mijn contactpersoon in Europa te betalen en hem nooit aan te geven bij de politie.”

“Mijn ‘neef’ vertelde dat ik een schuld had van €50.000,-, maar over de manier waarop ik dat bedrag moest terug betalen bleef hij onduidelijk. Hij vertelde alleen dat het me maar een half jaar zou kosten om het bedrag bij elkaar te krijgen. Bij aankomst in Ghana kreeg ik een vals Ghanees paspoort met daarin mijn nieuwe identiteit. Een vrouw bracht mij naar het vliegveld en gaf mij een ticket voor Milaan, Italië.”

“Bij aankomst in Milaan belde ik het telefoonnummer dat de vrouw voor mijn vertrek op een briefje had geschreven. Een man nam op. Ik zou de man bij zijn huis ontmoeten. Er was nog een meisje bij mij in het appartement, maar die zou achterblijven in Milaan. Ik werd opgepikt door een vrouw en zij bracht mij naar Turijn.”

In de val

“In Turijn reed weer een andere vrouw mij naar het administratiekantoor om het een en ander aan papierwerk te regelen. Ik moest €500,- contant betalen. Toen de nacht viel werd ik naar een red light district gereden. Ik herkende het onmiddellijk en besefte wat ze met mij van plan waren. Ik zat in de val. Ik stond op het punt prostituee te worden.”

“In Turijn zou ik de ‘moeder’ van de meisjes ontmoeten – de vrouw die de leiding had. Dit bleek achteraf de vrouw van mijn zogenaamde neef te zijn. Ze reisde vaak tussen Frankrijk en Nigeria, met Italië als tussenstop. Deze ‘moeder’ droeg mij op met haar mee te gaan naar Frankrijk. Ik weigerde, maar mijn ‘neef’ drong aan en dreigde mijn familie iets aan te doen als ik er niet mee in zou stemmen. Ik had geen keuze.”

“Bij aankomst in Nantes (Frankrijk) kreeg ik een slaapplek aangeboden, waarvoor ik €400,- per maand moest betalen. Al deze kosten stonden los van de ‘schuld’ van €50.000,-. Vanaf dat moment ben ik begonnen met het verkopen van mijn lichaam. Andere meisjes op straat vertelden mij welk bedrag ik kon vragen en waar ik naartoe kon met mijn klanten.”

Vingerafdruk

“In Italië had ik mijn vingerafdruk afgegeven bij het vliegveld. Om te voorkomen dat achterhaald kon worden wie ik was, werd ik door mijn ‘moeder’ gedwongen mijn vingertoppen en handpalmen te branden aan het gastfornuis. Ondanks deze poging werd ik teruggestuurd naar Italië via het immigratiedetentiecentrum. In die periode heb ik als kapster gewerkt om aan een beetje geld te komen. Ik werd geïntimideerd door mijn ‘moeder’ en ze dwong mij om terug te keren naar Frankrijk. Zou ik dit niet doen, dan was ik ongehoorzaam aan mijn ‘neef’ en zou hij mijn biologische moeder in de problemen brengen. Uit angst keerde ik terug naar Nantes en kon aan de slag in een andere wijk.”

“Na een paar gesprekken met mijn ‘moeder’ werd de huur van mijn slaapplek verlaagd naar €200,- per maand en de schuld tot €35.000,-. Ik had al €30.000,- afbetaald en was moe. Ik kon niet meer. Maar als ik niet ook de laatste €5.000,- betaalde, zou mijn ‘neef’ een groep mannen langs sturen die mijn biologische broer in elkaar zouden slaan.”

Eindelijk vrij!

“Op een avond weigerde ik de straat nog op te gaan. Mijn ‘moeder’ gooide mij het huis uit. Gelukkig vond ik onderdak bij een ander meisje die samenwoonde met een Fransman. Hij wist van het hele netwerk af. Eindelijk was ik vrij. Ik besloot ook mijn eigen familie in te lichten over wat ik daadwerkelijk voor werk deed in Frankrijk. Werken als slaaf in de prostitutie.”

“Ik dank God voor het leven dat ik leef vandaag. Dit was niet mogelijk geweest zonder de hulp van christenen uit Nantes en verschillende organisaties, zoals Operatie Mobilisatie.”

Moderne slavernijHelp vrouwen als Sylvia

Helaas is Sylvia één van de velen die slachtoffer zijn geworden van moderne slavernij. OM zet zich in om vrouwen in Frankrijk op te vangen die hier mee te maken hebben (gehad). Wilt u vrouwen als Sylvia helpen? Steun dan het werk in Frankrijk! Ga naar de website van Operatie Mobilisatie via onderstaande link.

Operatie Mobilisatie
© Henk-Jan Oudenampsen
03-05-2015
Buitenland
https://www.operatiemobilisatie.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies