Stichting SOFAK helpt en begeleidt kerken van migranten

Nederland telt zo’n 800.000 migrantenchristenen, die in honderden gemeenten samenkomen. Veel van die gemeenten zijn groot en groeien. Maar er zijn ook veel kleinere gemeenten, die moeite hebben om financieel rond te komen. Vaak zijn de leden van deze gemeenten afkomstig uit één bepaald gebied of uit een bepaalde stam. Het is hun enige mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en te bemoedigen.

De stichting SOFAK helpt deze kerken met ondersteuning en begeleiding. We praten met ds. Hans Eschbach, voorzitter van de stichting.

Waarom worden die migranten niet gewoon lid van een Nederlandse kerk? Ze moeten toch integreren?

Ik ben het afgelopen jaar zelf voorganger geweest van een migrantengemeente in Spanje, bestaande uit Nederlandse overwinteraars. Ze zoeken elkaar op. Waarom? Omdat je het evangelie graag in je ‘hartstaal’ hoort. Dat geldt dus ook voor migrantengemeenten in Nederland. Toch zie je een ontwikkeling. De kinderen van de migranten zitten op Nederlandse scholen en spreken beter Nederlands dan de moedertaal. We moedigen de kerken dan ook aan om tweetalig te worden en meer intercultureel. Zo vind er langzaam maar zeker meer integratie plaats.

Wat voor soort kerken ondersteunt SOFAK?

Vooral de kleine en jonge migrantengemeenschappen. Om een voorbeeld te noemen: in Oude Pekela is een groep christenen die actief is in het Asielzoeker Centrum. Ze mogen veel voor deze mensen betekenen. Maar zodra de mensen een status krijgen verhuizen ze naar elders. Of ze worden teruggestuurd naar hun thuisland. Daardoor is de gemeente klein. Maar verdient wel onze steun.

Kerken in de Bijlmer worstelen vaak met de hoge huurprijzen, die ze elke maand moeten betalen. In Amersfoort zijn een aantal migrantenkerken waarvan de leden uit het hele land komen, maar vanuit het zelfde gebied in Congo afkomstig zijn. Zo heeft elke gemeente z’n eigen specifieke kenmerken.

U organiseerde onlangs een ontmoetingsdag voor migrantenvoorgangers in Nijkerk. Waarvoor?

We waren samen met zo’n 70 voorgangers en oudsten van migrantengemeenschappen. Voor velen was het voor het eerst dat ze elkaar ontmoetten. Ons doel was hen die dag te mogen bemoedigen en toerusten. Samuel Lee sprak over ‘Blessed Migrants’ en liet vanuit de Bijbel zien, dat God veel migranten gebruikte in Zijn dienst: denk aan Jozef, de eerste gemeente die de wereld introk, enz.

Het was fantastisch om te zien hoe de voorgangers bemoedigd naar huis terugkeerden.

Hoe komt SOFAK aan de middelen om te helpen?

We ontvangen giften van particulieren, diaconieën en fondsen. Zelf hebben we geen betaalde medewerkers, dus de middelen die we ontvangen kunnen we optimaal inzetten. Probleem is, dat er een groeiend aantal aanvragen binnenkomen en onze middelen beperkt zijn. Alle steun is dus welkom.

05-05-2015
Kerk
https://www.sofak.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies