Hulp voor 4000 mensen in verwoeste dorpen in Sindhupalchowk in Nepal

Medair en partnerorganisatie Mission East zijn over smalle, bochtige en zwaar beschadigde wegen naar het dorp Bhotachaur gereisd. Deze gemeenschap heeft na de aardbeving van 25 april nog geen hulp ontvangen. Samen met plaatselijke vrijwilligers distribueren we dekzeilen, touw en andere hulpgoederen zoals zeep. Daarmee kunnen families in Sindhupalchowk hun tijdelijke onderkomens en de hygiëne verbeteren.

Volgens een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie is Sindhupalchowk het zwaarst getroffen district. Het dodental is er inmiddels opgelopen tot meer dan 2.500 en er zijn meer dan 700 gewonden.

“De dorpsbewoners kwamen van de heuvels naar ons toe om hulpgoederen in ontvangst te nemen,” vertelt Nathalie Fauveau, noodhulpmedewerker van Medair. “Ze waren getraumatiseerd. De meeste huizen waren ingestort en mensen sliepen in provisorische onderkomens en tenten gemaakt van hout, stukken metaal en textiel die ze uit de puinhopen hadden gehaald. Zo probeerden ze zich te beschermen tegen de kou en de regen. Ondanks hun moeilijke situatie waren de mensen heel blij met de hulp die we konden geven. Ze waren alles kwijtgeraakt, maar ze bleven ons uitnodigen om thee te drinken.”

Deze week gaat Medair naar Haibung in Sindhupalchowk, waar we meer dan 1.000 mensen essentiële goederen willen geven, zoals dekzeilen, watertanks en lampen op zonne-energie. Door regen en aardverschuivingen blijven de afgelegen gemeenschappen moeilijk bereikbaar. Bovendien begint het moessonseizoen deze maand, waardoor de noodhulp ernstig belemmerd dreigt te worden.

“De wegen zijn heel steil en onbegaanbaar voor auto’s,” aldus Nathalie. “Tot nu toe komen de dorpelingen naar beneden voor de distributie, maar binnenkort zullen we ook omhoog moeten lopen. Dan brengen we samen met dragers hulpgoederen omhoog, een klim van een paar uur. Dat wordt zwaar, maar we willen er graag heen, omdat deze gemeenschappen nog geen enkele onderdakhulp gekregen hebben.”

Medair heeft noodgezondheidspakketten geleverd aan Dokters van de Wereld in het districtsziekenhuis in Sindhulpalchowk. De pakketten bevatten ondermeer medicijnen om verwondingen en veel voorkomende ziekten te behandelen. Ze zullen naar verwachting volstaan om drie maanden lang door 10.000 mensen gebruikt te worden.

Het noodhulpteam van Medair geeft mensen hulp op het gebied van onderdak, gezondheid en hygiëne. We brengen essentiële huishoudelijke artikelen, onderdakmaterialen en noodgezondheidspakketten naar de regio.

Janneke de Kruijf
Nathalie Fauveau
07-05-2015
Hulpverlening
https://www.medair.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies