Gevechten in Zuid-Sudan: Medair blijft levensreddende hulp bieden

De vijandelijkheden in Unity State gaan nog steeds door, maar noodhulporganisatie Medair blijft vastbesloten om terug te keren om duizenden lijdende, dakloze mensen levensreddende hulp te geven. Medair was genoodzaakt om zijn internationale medewerkers terug te halen uit Leer. In die plaats en de omliggende regio hebben onze medewerkers meer dan 1.400 ondervoede kinderen behandeld.

Medair is één van de internationale noodhulporganisaties die haar internationale medewerkers uit Unity State heeft weggehaald. Naar schattingen van de VN hebben nu meer dan 300.000 mensen geen volledige toegang tot levensreddende hulp, zoals voedselhulp en medische zorg.

“We maken ons ernstig zorgen over de situatie van de burgerbevolking in Unity State nu de gevechten weer zijn opgelaaid,” zegt Jörg Kunz, Project Support Manager van Medair. “Ik heb gehoord dat dorpen tot de grond zijn afgebrand. Mensen zitten in nood omdat ze zonder kritieke, levensreddende zorg zitten. In deze tijd van het jaar zouden ze eigenlijk op het land bezig moeten zijn om voor de oogsten van de komende maanden te zorgen. Maar ze moeten nu alweer vluchten, waardoor ze zowel nu als in de toekomst kwetsbaar zijn.”

De plaatselijke Medair-medewerkers en de medewerkers van nationale hulporganisaties blijven in het gebied. Ze houden de klinieken zo lang mogelijk open en geven hulp aan mensen die afhankelijk zijn van het voedselprogramma van Medair.

“We zijn vastbesloten om op volle sterkte terug te keren en roepen alle conflictpartijen op ons veilig en onbeperkt toegang te geven, zodat we mensen de levensreddende hulp kunnen geven die ze nodig hebben,” besluit Jörg.

Op 9 juli 2011 werd Zuid-Sudan een onafhankelijk land. Medair is sinds 1991 aanwezig in Zuid-Sudan. Sinds het begin van het conflict in december 2013 heeft Medair duizenden slachtoffers bijgestaan met voeding, gezondheidszorg, water en sanitatie en noodonderdak. Medair is in staat om in alle tien staten van Zuid-Sudan in actie te komen voor kortdurende en langdurige noodsituaties.

Janneke de Kruijf
© Medair
13-05-2015
Hulpverlening
https://www.medair.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies