Viering 80-jarig Jubileum Zendings-Diaconessen

Op zaterdag 9 mei vierden de Zendings-Diaconessen in Amerongen hun 80-jarig jubileumfeest. Ruim 300 bezoekers beleefden deze dag mee, waaronder een groot aantal diaconessen de landen Duitsland, Rwanda en Japan. Hoofdspreker Matthijs Vlaardingerbroek lichtte het thema ‘Ik ben Dezelfde’ op zeer beeldende wijze toe.

Voorin de zaal stond een bord met allerlei vreemde tekens. Met een paar penseelstreken bracht hij het bijbelse verhaal over Jezus die de storm stilt, tot leven. De storm bracht angst en vragen met zich mee, maar Gods nabijheid, liefde en kracht zorgden ervoor dat de storm ging liggen. Dat doet Hij tot op de dag van vandaag. Burgemeester Frits Naafs bedankte de zusters voor hun warmte en enorme inzet. Hij zette spontaan een ‘Lang zullen ze leven in’, wat alle aanwezigen uit volle borst meezongen. De voorzitter van de wereldwijde beweging van Zendings-Diaconessen, ds. Drechsel herdacht, naast 80 jaar diaconessen in Nederland, 70 jaar bevrijding in Nederland en bood namens het Duitse regime zijn excuses aan; een indrukwekkend moment. Bestuursvoorzitter Adriaan Bos benadrukte het belang van vertrouwen en dankbaarheid. Dankbaarheid maakt het verleden vruchtbaar voor het heden en de toekomst. De Rwandese zusters zongen, begeleid door djembé, een lied over Gods kracht die alles te boven gaat.

Middag

De feestvreugde werd ’s middags alleen maar verhoogd tijdens de Sing-In, die begon met het lied ‘God is goed’ in verschillende talen. Een panel van diaconessen beantwoordde vragen uit het publiek. Bijv. hoe ervaren de zusters Gods roeping voor hun leven, hoe moeilijk is het om geen partner te hebben en niet minder belangrijk(!): slapen de zusters ’s nachts met kap op? Ook werd de diaconessenkleding van 1935 tot nu gepresenteerd. Die was vroeger heel wat uitgebreider dan nu. De pellerinejurk met streepjesschort is inmiddels vervangen door een praktischer halfffabrikaatjurk. Ook de kapjes zijn voorgeprepareerd en hoeven niet meer in de stijfsel. Aan het eind van de dag kregen de bezoekers een speciaal jubileumboekje mee met foto’s, gedichten, portretten en liederen. De kinderen hadden een eigen programma. ’s Morgens hadden ze een spelletjesparcours , ’s middags bezorgde Matthijs Vlaardingerbroek hen een spectaculaire middag met verschillende goocheltrucs.

Toekomst

De gemeenschap van diaconessen heeft in de loop der jaren grote veranderingen doorgemaakt Het aantal actieve zusters is teruggelopen tot zeven. De diaconessen bezinnen zich op andere settings om hun werk te blijven uitvoeren. Zr. Greet Verhoeven: “We hebben geen blauwdruk voor de toekomst, maar weten ons gedragen en geleid door God. Presentie blijft een kernwoord: daar zijn, waar mensen een beroep op ons doen!”

14-05-2015
Kerk
https://www.zdh.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies