Zr. Ms. Johan de Witt terug van antipiraterijmissie

Zr.Ms. Johan de Witt keert maandag 25 mei terug in de haven van Den Helder. Het schip nam vanaf 24 januari deel aan de EU-antipiraterijmissie ATALANTA voor de kust van Somalië. Op de kade wordt de bemanning welkom geheten door familieleden en vrienden.

Het amfibische transportschip opereerde vier maanden in een internationaal vlootverband. Het marineschip hield zich bezig met het beschermen en controleren van schepen die gebruik maken van een speciale vaarroute in de Golf van Aden. Naast het patrouilleren in het Somalisch bassin heeft de Johan de Witt zich ingezet voor de opbouw van lokale maritieme capaciteiten. In dit kader hebben bemanningsleden lessen aan de kustwacht van Somaliland en de Seychellen gegeven in navigatie met kleine vaartuigen. Er zijn buitenboordmotoren geschonken aan Puntland Coast Guard en lessen in overleven op zee verzorgd. Met de Kustwacht van de Seychellen is een grote ‘search and rescue’ oefening uitgevoerd. Het marineschip heeft tijdens haar missie ook hulpgoederen geleverd aan vluchtelingen in Berbera. De boordhelikopters van de Johan de Witt verzamelden inlichtingen en voerden verkenningen uit.

Vlaggenschip

Zr.Ms. Johan de Witt diende tijdens deze missie als vlaggenschip voor de Zweedse admiraal Jonas Haggren, die de EU-missie aanstuurde vanaf het Nederlandse schip. In totaal waren er 360 militairen op het schip met 16 verschillende nationaliteiten. Zweden leverde onder meer twee Agusta A109 helikopters en twee Zweedse CB-90 gevechtsboten met bemanning. Beide eenheden werkten volledig geïntegreerd met hun Nederlandse collega’s.

Antipiraterij

Nederland levert al sinds 2008 een bijdrage aan de bestrijding van piraterij voor de kust van Somalië. De bestrijding van piraterij is de afgelopen jaren voortdurend in ontwikkeling geweest. Door te patrouilleren vergroten de marineschepen de veiligheid langs de scheepvaartroutes bij Somalië en ontmoedigen en verstoren zij piraterij op zee. Hierbij heeft Nederland steeds een belangrijke rol gespeeld. Piraterij vormt een serieuze bedreiging voor onze belangen als handelsnatie. De vrije doortocht over zee en de ontwikkeling van de regio lopen gevaar door piraterij. Jaarlijks passeren tussen de 20.000 en 30.000 schepen de Golf van Aden. Sinds februari van dit jaar is het mandaat van ATALANTA aangepast en mag de maritieme missie ondersteuning bieden aan de zustermissies op land.

Rijksoverheid
Nederlandse Marine
21-05-2015
Buitenland
https://www.marine.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies