Enorme voedselberg voor hulporganisatie en voedselbanken

De internationale hulporganisatie Zending over Grenzen heeft gisteren – na de afsluiting van de PLMA-beurs in de RAI in Amsterdam – acht vrachtwagens gevuld met levensmiddelen. Dit is in totaal bijna 40.000 kilo aan artikelen. Tijdens deze internationale vakbeurs presenteren producenten van food- en non-food artikelen zich aan de levensmiddelendetailhandel.

Wanneer de beurs is afgelopen blijven de meeste gepresenteerde producten achter in de ruim 2350 stands die de beurs telt. Deze artikelen worden al een aantal jaren beschikbaar gesteld aan Zending over Grenzen en vandaag zijn deze gesorteerd in het magazijn in Almere.

Een team van ruim zeventig vrijwilligers ging gisteren aan het einde van de dag naar de beurs om zoveel mogelijk producten te verzamelen en te laden in de vrachtauto’s. Vandaag en morgen staan in het teken van sorteren en uitzoeken van alle artikelen. Een enorme klus waarvoor nog eens enkele tientallen vrijwilligers zich inzetten. De verzamelde producten zijn heel divers: van pasta, rijst, sausmix, koekjes, crackers, ontbijtspullen tot toiletartikelen, luiers en schuursponsjes.

Voedselbanken Amsterdam en Amersfoort profiteren mee

Alles is keurig gesorteerd in dozen en zorgvuldig gecontroleerd op houdbaarheidsdatum. Alles wat minder dan zes maanden houdbaar is, mag niet naar Oost-Europa omdat er strenge houdbaarheidsregels gelden voor een voedseltransport. Vanwege deze regelgeving zouden normaliter tienduizenden producten ongebruikt moeten worden afgevoerd, en dat terwijl er in Nederland ook heel veel gezinnen amper kunnen rondkomen. Om te voorkomen dat kostbaar voedsel is weggegooid, waren de Amersfoortse en Amsterdamse voedselbank gisteren ook uitgenodigd om grote hoeveelheden vers voedsel bij de RAI op te halen. Vandaag gaat er nog een aantal artikelen als yoghurt en koekjes naar de voedselbank in Amersfoort.

Zomerkampen Oost-Europa

Zending over Grenzen heeft de goederen onder andere bestemd voor de zomerkampen die eind juni weer van start gaan in verschillende landen in Oost-Europa. Tijdens de zomerkampen krijgen kinderen uit kindertehuizen en arme gezinnen de kans weer even kind te zijn. Een week lang gezond eten, sport, spel en persoonlijke aandacht doet wonderen voor kinderen!

Zending over Grenzen is een internationale en interkerkelijke hulporganisatie die steun verleent aan kwetsbare mensen in de zes armste landen van Oost-Europa: Albanië, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Moldavië, Oekraïne en Roemenië

Jeannette Coppoolse
Zending over Grenzen
21-05-2015
Web: www.zendingovergrenzen.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies