Mercy Ships: aandacht voor vrouwen met een fistel op Fistel-dag

Medische hulporganisatie Mercy Ships staat zaterdag 23 mei stil bij de Internationale dag voor Verloskundige Fistels. Deze dag is door de Verenigde Naties in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de nood en behandeling van vrouwen die door een zeer moeizame bevalling kampen met een blaasfistel. Mercy Ships draagt in Afrika bij aan de bestrijding van deze problematiek, door vrouwen een gratis operatie te geven en Afrikaanse chirurgen te trainen deze behandeling zelf uit te voeren.

Met ziekenhuisschip Africa Mercy werkt de organisatie in Afrikaanse landen, op uitnodiging van de regering, om gratis medische zorg te bieden. Mercy Ships behandelt in Afrika zes van de zeven meest voorkomende aandoeningen, die door een chirurgische ingreep verholpen kunnen worden, waaronder blaasfistels.

Directeur Arjen van der Wolf: “Vrouwen met een fistel hebben het heel zwaar. Door een zeer moeizame bevalling zonder goede begeleiding hebben ze hun kind verloren en zijn ze zelf incontinent geraakt. De meeste vrouwen worden door hun man verstoten. Veel van hen trekken zich terug in de eenzaamheid of op een vuilnisbelt, waar ze wegzakken in een geïsoleerd bestaan. Mercy Ships geeft deze vrouwen een nieuwe toekomst.”

Momenteel verblijft de Africa Mercy in Madagaskar, waar 55.000 vrouwen wonen die moeten leven met een fistel. Omdat de problematiek hier hoog is, zal Mercy Ships meer fisteloperaties uitvoeren dan gebruikelijk. Daarnaast wordt er, net als eerder in Sierra Leone, een speciale kliniek gebouwd, zodat fisteloperaties gegeven kunnen blijven worden, ook als het schip in juni 2016 vertrekt naar een volgend land.

Mercy Ships
© Mercy Ships
22-05-2015
Hulpverlening
https://www.mercyships.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies