Onderzoeksteam aardbeving Nepal: oog hebben voor psychosociale hulp

Slachtoffers in Nepal hebben op dit moment het meest behoefte aan tijdelijk onderdak, werkgelegenheid en psychosociale hulp, met name de getroffenen in de afgelegen gebieden. Dat zijn de conclusies van het onderzoeksteam van het Christelijk Noodhulpcluster, dat eind april naar Nepal vertrok. Een maand na de aardbeving, geeft het team hun aanbevelingen in een rapportage.

Het Christelijk Noodhulpcluster werkt via de internationale partnerorganisatie Mission East in het zwaar getroffen district Sindhupalchok. Deze organisatie voorziet slachtoffers van de ramp in onderdak, schoon drinkwater, jerrycans, zeep en waterfilters. Het cluster ondersteunt hiermee op dit moment 1100 huishoudens, ongeveer 4900 personen. Het Christelijk Noodhulpcluster heeft sinds de start van de gezamenlijke noodhulpactie ruim 1,5 miljoen euro ontvangen.

Binnen een week na de ramp vertrok een onderzoeksteam namens het Christelijk Noodhulpcluster naar Nepal, om te onderzoeken op welke manier noodhulp het beste uitgebreid kon worden. Hun ervaringen en bevindingen hebben zij verwerkt tot aanbevelingen voor het bieden van hulp, die te lezen zijn in de rapportage ‘Een maand na de aardbeving’. Aanbevelingen zijn onder andere de focus op het bereiken van mensen in afgelegen gebieden en het bieden van tijdelijk onderdak gezien de start van het regenseizoen in juni. Daarnaast is herstel van werkgelegenheid een prioriteit, zodat mensen in hun eigen levensbehoeften kunnen voorzien en niet afhankelijk worden van hulpverlening. Dit wordt meegenomen in de verdere plannen die het Christelijk Noodhulpcluster gaat steunen.

Behoefte aan psychosociale hulp

Ook is er grote behoefte aan psychosociale hulp op het gebied van traumaverwerking. John Buijs, leider van het onderzoeksteam, vertelt: ‘In het algemeen lijken mensen heel goed om te gaan met de situatie. Ze tonen veerkracht en zijn begonnen met de wederopbouw van hun leven. Er is echter een grens aan wat een persoon aankan. Tijdens naschokken zijn mensen erg bang voor nog een ramp. De tweede aardbeving vorige week heeft deze angst nog eens flink aangewakkerd. Hoewel de nadruk op dit moment ligt op de praktische hulpverlening, moeten de behoeften op dit gebied niet onderschat worden.’

Woord en Daad
© ChristelijkNieuws.nl
25-05-2015
Hulpverlening
https://www.woordendaad.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies