Joel: De veerkracht van de Nepalezen maakt een grote indruk op me

ACTUEEL – Een maand na de verwoestende aardbeving in Nepal hebben meer dan 2,8 miljoen mensen geen afdoende onderdak terwijl het moessonseizoen nadert. Meer dan 5,5 miljoen mensen zijn geraakt door de enorme aardbeving met een kracht van 7,8 die Nepal op 25 april trof en de tweede aardbeving op 12 mei, die een kracht van 7,3 had. Veel mensen slapen nog steeds in de open lucht of in tenten omdat hun huizen kapot of zwaar beschadigd zijn. Ze zijn bang vanwege de aanhoudende naschokken.

De prioriteit van Medair blijft liggen bij mensen, die verspreid over de afgelegen bergdorpen in het district Sindhupalchowk wonen. Zij hebben de volle kracht van twee aardbevingen over zich heen gekregen en zitten nog steeds zonder hulp terwijl het moessonseizoen nadert.

“We moeten zo snel mogelijk onderdakmaterialen naar de mensen in afgelegen gebieden krijgen, voordat over een paar weken het moessonseizoen begint”, zegt Joel Kaiser, teamleider noodhulp van Medair in Kathmandu. “Er zullen vaker aardverschuivingen gaan komen, waardoor de berghellingen gevaarlijk worden en de dorpen nog moeilijker bereikbaar zullen zijn.

“De naschokken blijven ons parten spelen en zorgen voor duidelijk zichtbare stress bij de mensen die beide aardbevingen hebben meegemaakt. De mensen slapen nog steeds in de open lucht omdat ze bang zijn voor nieuwe bevingen. Daardoor durven ze niet terug te gaan naar hun beschadigde huizen. Maar wanneer de moessons beginnen, worden de terreinen waarop ze kamperen instabiel en doorweekt. Dan kunnen zeniet langer buiten blijven.”

In nauwe samenwerking met partnerorganisatie Mission East Nepal heeft Medair meer dan 15.000 mensen in Nepal bereikt. We lenigen de acute noden van de door de aardbeving getroffen families in de zwaarst getroffen delen van het district Sindhupalchowk.

“De veerkracht van de Nepalezen maakt een grote indruk op me,” besluit Joel. “Ze geven blijk van veel solidariteit in de hulp aan elkaar en het omgaan met de crisis.”

Het noodhulpteam van Medair is bezig om de noden van mensen op het gebied van onderdak, gezondheid en hygiëne te lenigen. We zorgen voor essentiële huishoudelijke artikelen en onderdakmaterialen, zoals dekzeilen, touw, jerrycans, mokken, waterzuiveringsmiddelen, zeep en noodgezondheidspakketten in de regio.

Medair
© Medair Nathalie Fauveau
28-05-2015
Hulpverlening
https://www.medair.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies