Nepal: We kunnen zonder voedselhulp, maar niet zonder zeilen

Dankzij uw steun had Medair binnen 48 uur na de eerste aardbeving een noodhulpteam in Nepal. Lees verder om te ontdekken hoe we met uw giften duizenden families in Nepal hebben kunnen helpen.

Ons team is vrij snel gaan samenwerken met Mission East Nepal en andere ervaren partners in het land om levensreddende hulp naar de zwaarst getroffen gebieden te brengen. We hebben een logistiek zeer uitdagende voettocht ondernomen naar het bergdistrict Sindhupalchowk, de zwaarst beschadigde regio in Nepal. Daar hebben we noodonderdakpakketten en hulpgoederen gebracht naar mensen in geïsoleerde dorpen die nog geen hulp kregen.

“De meeste huizen waren ingestort en mensen sliepen in provisorische onderkomens en tenten gemaakt van hout, stukken metaal en textiel. Zo probeerden ze zich te beschermen tegen de kou en de regen,” vertelt Nathalie Fauveau, noodhulpmedewerker van Medair.

Omdat we constateerden dat bescherming tegen regen en kou een acute nood was, zijn onze teams snel begonnen met de distributie van ondermeer sterke dekzeilen, touw, watebehandelingstabletten, jerrycans en zeep. Tot eind mei hebben we aan meer dan 15.000 geïsoleerde mensen materialen kunnen uitdelen.

Tijdens de dsitributie hebben we met de rouwende overlevenden gesproken. Ze waren hun huizen, inkomens en zelfs hun dierbaren kwijtgeraakt. Maar alleen al dat we hen kwamen opzoeken met spullen die ze nodig hadden, was een enorme steun. “Jullie zijn de enigen die gekomen zijn om ons onderdak te geven, en dat is wat we het hardst nodig hebben,” vertelt Parbati, moeder van twee kinderen.

“Deze dekzeilen gaan levens redden, omdat de gezinnen waterdichte onderkomens nodig hebben om de komende maanden door te komen,” aldus onderdakadviseur Rita McIntyre. “Als de mensen geen beschutting hebben, kunnen ze ziek worden tijdens de naderende moessonseizoen met zijn stortregens.”

Medair heeft de mensen laten zien hoe ze de dekzeilen kunnen vastknopen met touw om hun zelfgemaakte onderkomens waterdicht te maken. Sommige families hebben ervoor gekozen hun zeilen te bewaren voor het moessonseizoen, wanneer veilig en droog onderdak essentieel is. Anderen hebben de materialen direct in gebruik genomen. Onze teams gaan nu terug naar elk dorp om te kijken hoe het met de families gaat en om te vragen of ze nog meer onderdakhulp nodig hebben.

“Gelukkig heeft niet iedereen alles uit het pakket nodig,” zegt Wendy van Amerongen, noodhulpmedewerker van Medair. “Maar de mensen die geen bron van veilig drinkwater of zeep meer hebben, kunnen met de pakketten gevaarlijke gezondheidsproblemen voorkomen die na een ramp vaak optreden.”

“Nu zijn we bezig met reddingswerk en noodhulp, hopelijk kunnen we binnenkort beginnen met fase twee: herstel,” zegt Sher Bahadur Tamang, parlementslid voor Sindhupalchowk. “We zijn heel tevreden met de samenwerking van Medair en Mission East. Het is heel bemoedigend voor onze mensen dat er hulp komt vanuit de hele wereld.”

Dankzij uw voortdurende steun kunnen Medair en Mission East nu bijna 50.000 kwetsbare mensen bereiken met onderdakhulp. Daarnaast gaan we werken aan veilig water en hygiëne. Het moessonseizoen komt eraan en daarmee het gevaar van stormen en aardverschuivingen. We weten dat we heel snel moeten zijn om de mensen te bereiken die nog geen hulp hebben ontvangen.

“De mensen hebben bovenal onderdak nodig,” aldus Shia Rom Shrestha, leider in Gati Village, één van de dorpen waar Medair hulp gaat geven. “We kunnen overleven zonder voedselhulp, maar we kunnen niet overleven zonder zeilen. Dat is wat we het hardst nodig hebben. We zijn zo dankbaar dat Medair en Mission East dat komen distribueren.”

Medair
Medair Wendy van Amerongen
06-06-2015
Hulpverlening
https://www.medair.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies