Borstvoeding gaat niet meer bij getraumatiseerde moeders

Vivian, de vrouw van de voorganger van nieuw leven gemeente in Irbid, vertelde over een bevriende kinderarts die moeders bezocht in het ziekenhuis en bij hen thuis om kinderen te onderzoeken. Zij ontdekte dat de moeders geen melk meer hadden door de trauma’s die ze hebben meegemaakt.

Vluchtelingen hebben niets en zoeken hulp bij diverse organisaties. De gemeente in Jordanië helpt ondertussen 90 moeders, maar zou zo graag meer doen. Dit helpen elk kind 4 of 5 maanden lang, dus tot ze vaster voedsel beginnen te eten. Behalve flesvoeding zijn kleertjes nodig. Help hen. 20€/maand geeft een baby het voedsel dat ze meest nodig heeft.

Borstvoeding stopt

Borstvoeding geven is juist in zo’n periode het beste. Het kindje krijgt dan het buikje vol lekkere warme melk, plus alle affectie die daarbij komt. Moeders willen dat wel, maar kunnen dus meestal niet. De mooie droom van moederliefde verbleekt in de harde kille werkelijkheid waar Syrische vluchtelingen mee te maken hebben. De baby’s zijn onder erg moeilijke omstandigheden geboren: in een vluchtelingenkamp of daarbuiten. De vaders zijn er meestal niet: gesneuveld, zitten gevangen of zijn nog aan het vechten. Soms zijn beide ouders afwezig en pakken grootouders of andere familieleden de zorg op. In alle gevallen is er eerst een gesprek, om er zeker van te zijn dat de hulp goed terecht komt.

Hongerwinter

In de oorlog een kind op de wereld zetten is verre van ideaal. De ramp met Syrische vluchtelingen is nu en ver weg, maar lang geleden gebeurde iets vergelijkbaars in ons eigen land. Ik hoorde over een boek met verhalen van baby’s die tijdens de ‘hongerwinter’ geboren werden. Uit onderzoek bleek dat het kind in de baarmoeder al te weinig kreeg en dat gaf samen met de karige eerste levensmaanden een enorme achterstand in hun ontwikkeling. De kerken in ons land sprongen toen bij. Eén vrouw wilde haar kindje afstaan, in ieder geval tot na de oorlog. Wat een hartverscheurende keuze moet een moeder dan maken. Bij aankomst bij de kerk zei de kosteres dat ze het kind niet konden opnemen omdat er al zo veel waren. Wel gaf ze wat melkpoeder en beloofde ze de komende maanden te blijven steunen met voedsel en bonnen. Wat begon als een wanhoopsdaad, sloeg om in redding, niet alleen van de baby maar ook van de ouders. Dat is wat hoop doet. Doe ook mee! Voor 20 € per maand krijgt één baby een maand lang goede voeding, in plaats van rijstwater of kruidenthee.

Convoy of Hope Europa is een op het geloof-gebaseerde organisatie die er naar streeft gemeenschappen in Europa en de rest van de wereld te veranderen, waardoor ze een betere plek om te wonen. Sinds haar oprichting in 2003, is Convoy of Hope Europa in staat geweest middelen beschikbaar te stellen om verschillende miljoenen mensen te helpen met voedsel, huishoudelijke goederen en vooral hoop. Convoy of Hope Europa is geregistreerd in België en Nederland als een non-profit organisatie. De organisatie is verbonden met Convoy of Hope in Amerika.

U kunt het werk van Concoy if Hope steunen met een gift, klik op de link onderaan dit item voor meer informatie over de projecten van deze hulporganisatie.

Christelijknieuws.nl
08-06-2015
Hulpverlening
https://www.convoyofhope.eu/nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies