Unieke samenwerking tussen de Wittenberg en Krusada

De Wittenberg heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met stichting Krusada op Bonaire. Ze bieden professionele hulp aan mensen die het alleen niet redden. Krusada heeft recent van het Oranjefonds een ‘Appeltje van Oranje’ gekregen voor hun inspanningen op het gebied van de stimulering van maatschappelijk welzijn en sociale samenhang.

Deze onderscheiding is uitgereikt door Koningin Maxima. De samenwerking tussen de Wittenberg en Stichting Krusada houdt in dat jongeren na een opleiding op de Wittenberg praktisch aan de slag kunnen bij Krusada.

Deze nieuwe opleiding – Discipelschap in 80 dagen – start in september 2015. Het programma leert jongeren om zichtbaar en inspirerend christen te zijn. Dit wordt gedaan met een eigentijds, veelzijdig en dynamisch onderwijsprogramma van 11 weken waarin veel elementen van het jaar Wittenberg terugkomen. De opleiding wordt gegeven op hbo/wo-niveau. Aansluitend is er een stage van vijf weken in binnen- of buitenland bij een missionaire organisatie.

In plaats van de stage van vijf weken biedt Krusada een unieke mogelijkheid om 12 weken op Bonaire aan de slag te gaan voor jongeren die het Wittenbergprogramma met succes hebben gevolgd.

In deze stageperiode wordt een direct verband gelegd tussen het leven als christen en de dagelijkse praktijk. Hoe combineer je beiden? Welke keuzes maak je bewust wèl en welke bewust niet? Kun je getuigend leven en hoe dan?

De Wittenberg

De Wittenberg biedt een leefgemeenschap en onderwijs. De leefgemeenschap is voor jongeren van 18 tot 28 jaar en wordt geleid door kernbewoners. Het onderwijs kent Een jaar Wittenberg, de Jongerenwerkersopleiding en diverse korte programma’s. In het onderwijs op de Wittenberg staan Bijbelse verdieping, persoonlijke vorming en professionele toerusting centraal. Jaarlijks kiezen jongeren voor een studie op de Wittenberg. Ruim 1.500 jongeren hebben inmiddels de Wittenberg gevolgd. Velen van hen zijn actief in hun kerkelijke gemeente of bij een christelijke organisatie in binnen- of buitenland.

Stichting Krusada

Stichting Krusada biedt professionele hulp aan mensen met een verslaving. Door straathoekwerk zoeken de hulpverleners contact met de kwetsbaren op het eiland. In het inloophuis ‘WalkIn’ zijn zij welkom voor brood, een douche, andere kleding of om even tot rust te komen. Daarnaast kunnen zij bij Krusada worden opgenomen voor hulp bij het afkicken van hun verslaving. De werkervaringprojecten (drie groentekassen, een metaal – en houtwerkplaats) en twee re-integratiewoningen zorgen ervoor dat ook de re-integratie onderdeel is van de behandeling. Krusada bestaat vanaf 1999 op Bonaire en heeft haar kennis en ervaring opgebouwd rond de verslavingsproblematiek op dit eiland.

Gerrina van Egdom

09-06-2015
Onderwijs
https://www.dewittenberg.nl/discipelschap

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies