De Filipijn Carlos is blij: Mijn leven is nu heel anders

Vanaf de dag voordat tyfoon Haiyan zijn huis verwoestte, heeft Carlos niet meer gelopen. Maar door een klein beetje hulp is zijn leven nu sterk veranderd. De Filipijn Carlos lag met pijn in zijn botten in het ziekenhuis toen de evacuatie begon.

De storm raasde om het evacuatiecentrum en het water steeg langs zijn benen. Carlos en zijn vrouw Pacita dachten dat ze die dag zouden omkomen. Ze overleefden, maar raakten wel hun huis kwijt.

Denk je eens in, binnen een week kun je niet meer lopen en raak je je huis kwijt. “Ik keek naar mijn huis en dacht: ‘Als ik weer kan lopen, dan ga ik een nieuw huis bouwen.’ Maar ik kon het niet. Ik verloor alle hoop.”

Hun schoonzoon improviseerde een klein onderkomen van restmateriaal, maar dat liep door de moessonregens onder water. Pacita nam de zorg voor Carlos op zich, was kostwinner en deed al het huishoudelijke werk. Carlos zag haar soms stilletjes huilen.

“Ik kon haar niet helpen,” zegt Carlos, duidelijk gefrustreerd. “Ik kon niets voor haar doen.”

Maar op een dag veranderde alles. “Er kwamen mensen van Medair kijken naar hoe we woonden. Ze zeiden dat ze ons zouden helpen bij de herbouw. Het was ongelofelijk goed nieuws. Als ze ons niet hadden uitgekozen, wat moesten we dan beginnen?”

Carlos en Pacita zijn helemaal weg van hun nieuwe huis. “Dit huis overstroomt niet en we hebben een verdieping.”

Carlos maakte touwen tussen de deurposten in hun nieuwe huis om zichzelf vooruit te slepen, maar dat was heel vermoeiend voor hem.

Toen Medair zag wat dit stel doormaakte, zochten we een partnerorganisatie die hulp zou kunnen bieden. In januari kreeg Carlos een nieuwe rolstoel van de lokale hulporganisatie Operation Blessing.

“Toen ik nog geen rolstoel had, kon ik alleen maar op bed zitten en liggen,” zegt Carlos. “Ik bleef heel de dag binnen omdat ik nergens heen kon.”

Onze timmerlui maakten een hellingbaan, een brede deur en leuningen, zodat Carlos zich gemakkelijker kon verplaatsen.

“Mijn leven is nu heel anders,” vertelt hij. “Ik kan naar buiten. En ik kan alleen op pad, zonder dat iemand me hoeft te helpen. Voor mijn vrouw is het nu ook gemakkelijker. Ik ben zo dankbaar voor jullie hulp, het is echt een wereld van verschil.”

In de Filipijnen heeft Medair sinds de tyfoon bijna 60.000 mensen geholpen. Gezinnen hebben huizen, dakreparatiesets, hygiënepakketten, gereedschap voor de herbouw, dekzeilen tijdens de noodhulp en training op het gebied van risicobeperking van rampen gekregen.

Medair
Medair
22-06-2015
Hulpverlening
https://www.medair.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies