Aantal vluchtelingen gestegen naar bijna 60 miljoen

De wereld glijdt af naar een tijdperk van wereldwijde ontheemding, aldus een rapport van de VN vluchtelingenorganisatie UNHCR, dat vorige week werd gepubliceerd. Het aantal vluchtelingen bereikte eind 2014 een recordhoogte van bijna 60 miljoen, van wie de helft kinderen zijn. Elke dag worden tienduizenden mensen gedwongen hun huis te verlaten op zoek naar veiligheid en bescherming elders.

De oorlog in Syrië is de grootse bron van ontheemding. Eind 2014 waren er 7,6 miljoen Syriërs ontheemd en nog eens 3,9 miljoen vluchtten naar andere landen zoals Libanon, waar Dorcas sinds 2013 actief is.

12 miljoen mensen in Syrië hebben dringend hulp nodig. Het land beleeft een van de donkerste periodes in zijn geschiedenis. Met 7,6 miljoen ontheemden en 4 miljoen vluchtelingen is het de ergste humanitaire crisis in de wereld. Miljoenen Syriërs hebben hulp nodig. Lees hoe Dorcas helpt.

Elf Nederlandse hulporganisaties, waaronder Dorcas, gaan zich de komende tien maanden onder de noemer ‘Syria Joint Response‘ inzetten voor de slachtoffers van het conflict in Syrië. Het projectvoorstel van bijna 12 miljoen euro voor de gezamenlijke noodhulp is goedgekeurd door minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel.

De hulp richt zich op onderdak, voedsel, watervoorziening, gezondheid, hygiëne en psychosociale ondersteuning − in het bijzonder voor vrouwen en kinderen − in de Syrische regio’s rondom Aleppo, Idleb en Al-Hasakah. Ook wordt hulp geboden in Jordanië en Libanon, landen die al meer dan 1,8 miljoen Syriërs hebben opgevangen. In totaal worden met dit project meer dan 300.000 mensen ondersteund.

Dorcas ontvangt 1.222.976 euro voor het noodhulpprogramma dat van 1 mei 2015 tot 29 februari 2016 loopt. 25.200 mensen in Idlib, Aleppo en Al-Hasakah ontvangen gedurende drie maanden voedselpakketten. 5.000 mensen krijgen medische behandelingen in een mobiel ziekenhuis in Idlib. ‘Dankzij deze fondsen kunnen we nieuwe noodhulpprojecten opstarten voor de Syrische vluchtelingen’, aldus Dorcas’ Rampenmanagement-teamleider Ruben Mulder. ‘We zijn dankbaar dat dit mogelijk is.’

Dorcas
Christelijknieuws.nl
22-06-2015
Hulpverlening
https://www.dorcas.nl/

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies