Iris tijdens de Africa Trek: Voor God uit je comfortzone

Ze wilde een goede relatie met God opbouwen en meer van Hem zien. Als ‘nuchtere christen die niet veel Bijbelkennis had’ ging Iris eerder dit jaar mee met de Africa Trek. Drie maanden lang reisde zij door Zuidelijk Afrika, samen met vijftien anderen uit verschillende landen. “Deze trek van drie maanden rondreizen door Afrika heb ik ervaren als een hele bijzondere tocht en een geweldige wandeling met God.”

Tijdens de trek gingen de deelnemers diverse keren op ‘outreach’, waarbij ze op uiteenlopende manieren de lokale gemeenschap dienden en getuigden van het evangelie. Het team gaf lessen op scholen, maar hielp ook met het bouwen van huizen en het opknappen van tuinen. Ze gingen bij zieken thuis langs en baden met ze. De acties waren ook leerzaam voor het team zelf. Van een van de leiders van een kindertehuis in Swaziland leerde Iris:

“Volg je dromen en laat God je leiden. Vertrouw op Hem!”

Confronterende outreach

Een outreach confronteert je soms met een hele andere wereld. Iris vertelt dat er in het dorpje Loding in Zuid-Afrika slechts één keer per week vrachtwagens langs kwamen om water te brengen. “Het is bijzonder om te zien hoe het daar gaat, maar ook wel erg moeilijk. Het besef dat wij in Nederland alleen maar een kraan hoeven open te draaien, een toilet kunnen doorspoelen en zo onder de douche kunnen stappen, maakt het extra confronterend. In Loding hebben we meegemaakt dat er gewoon niet genoeg drinkwater meer was.”

Iris vond het ‘schokkend om te zien hoe de mensen wonen’. “In Dithakong, Zuid-Afrika, sliepen we in tenten voor het huis van het gezin waar we een week doorbrachten. Het was best even wennen. Het toilet was een gat in de grond en in enkele gevallen ontbrak zelfs de deur. In een cementkuip kon je ‘douchen’ door jezelf af te spoelen met kopjes water. En geiten en ezels liepen overal rond!”

Elke dag verzamelden de kinderen zich weer na schooltijd naast ons terrein waar ze wachtten tot we eraan kwamen. En als het te lang duurde, dan kwamen ze ons halen. Iris

Ondanks dat het soms moeilijk was om geconfronteerd te worden met de leefomstandigheden van mensen, werden Iris en haar team hartelijk ontvangen. “In Dithakong hebben we met kinderen gezongen, gedanst, gespeeld en ook hebben we veel verhalen aan ze verteld. Elke dag verzamelden ze zich weer na schooltijd naast ons terrein waar ze wachtten tot we eraan kwamen. En als het te lang duurde, dan kwamen ze ons halen.” De combinatie van armoede en hartelijkheid zorgde voor een bijzondere en aangrijpende ervaring.

Iris aan het woordDe diepte in

Naast het dienen van lokale gemeenschappen, dook het Africa Trek team ook flink de diepte in. “We hebben ons helemaal opengezet voor God en al onze pijn en zorgen uit het verleden bij Hem gebracht. Dat dit lastig en soms zelfs vreselijk bleek te zijn, had ik niet verwacht. Ik had wel verwacht dat we zouden groeien in het geloof en dat onze kennis groter zou worden, maar ik was er niet op voorbereid dat het ook op onszelf gericht zou zijn en dat we onszelf zo tegen zouden komen.”

Iris werd geconfronteerd met zichzelf en vond het in eerste instantie moeilijk om te preken over het geloof. “Ik zag hier behoorlijk tegen op en vond het in eerste instantie ook helemaal niet leuk. Dit was totaal niet mijn ding! Ik heb zelf ook nog zoveel vragen in mijn zoektocht naar God. Hoe kon ik anderen nu ‘les’ gaan geven? Maar uiteindelijk heb ik er veel van geleerd. Juist door aan het werk te zijn in een team met God als Leider, door uit mijn comfort zone te stappen en door het gewoon te doen.”

Deze trek van drie maanden rondreizen door Afrika heb ik ervaren als een hele bijzondere tocht en een geweldige wandeling met God. Iris

Africa Trek: iets voor jou?

Heeft het verhaal van Iris jou geprikkeld om ook uit jouw comfort zone te stappen? Wil jij je meer verdiepen in je geloof en ook uitreiken naar lokale gemeenschappen en kerken in Zuidelijk Afrika? Misschien is de Africa Trek dan ook iets voor jou. Of check een van de andere korte reizen. Klik daarvoor op de link onderaan dit artikel.

Operatie Mobilisatie
Operatie Mobilisatie
22-06-2015
Evangelisatie
https://www.operatiemobilisatie.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies