Trans World Radio: 13000 reacties van luisteraars uit Afghanistan en Pakistan

Barneveld – In 2014 heeft Trans World Radio (TWR) een nieuwe krachtige radiozender in gebruik genomen, gericht op Afghanistan en Pakistan. In 2014 waren er ruim 13.000 reacties van luisteraars uit Afghanistan en Pakistan, zo blijkt uit het jaarverslag van TWR.

Bernard Oosterhoff, directeur van TWR Nederland: “Sinds het nieuwe zendstation live is gegaan stromen de reacties binnen. We zijn ontzettend dankbaar dat in dit gebied, waar vervolging toeneemt en zendelingen niet welkom zijn, veel mensen nu het Evangelie horen via de radio én dat luisteraars reageren. De reacties zijn erg gevarieerd en lopen uiteen van nieuwsgierige vragen over het Evangelie tot bedreigingen aan het adres van de programmamakers.”

Een toenemend aantal Nederlandse christenen is betrokken bij het werk van TWR. In 2014 nam de actieve achterban van TWR toe van 29.000 naar 30.000 personen. TWR zag de inkomsten toch 2% dalen omdat kerken, stichtingen en bedrijven in 2014 minder gaven. De inkomsten voor 2014 bedroegen € 2.336.329,-.

Oosterhoff: “We zijn dankbaar dat zoveel mensen TWR hebben gesteund met een gift. Hiermee hebben we christelijke radioprogramma’s kunnen uitzenden in landen waar Gods Woord nog niet of nauwelijks bekend is.”

Over Trans World Radio

Trans World Radio wil mensen in alle landen bereiken met het Evangelie van Jezus Christus. Wereldwijd maakt TWR gebruik van 16 grote en duizenden lokale radiozenders. Er zijn uitzendingen in meer dan 230 talen. De programma’s van TWR worden ook via andere media, zoals internet, mobiele telefoon en MP3-spelers beluisterd.

Vanaf het moment dat de nieuwe zender van Trans World Radio voor Afghanistan en Pakistan begon uit te zenden, stromen de reacties van luisteraars binnen. Vanaf maart 2014 is de zender (gebouwd op een geheime locatie) op volle kracht operationeel. Afghanistan is een van de landen waar zendelingen niet welkom zijn en al het nieuws gecensureerd wordt. Op bekering van de islam naar het christendom staat de doodstraf.

Niet altijd zijn de reacties positief. Soms wordt er door de telefoon heftig gediscussieerd, gescholden en bedreigd. Een moeilijke taak voor de nazorgers. Gelukkig overheersen de positieve reacties met vragen naar een Bijbel, gebed en meer programma’s.

Naar elke beller, die daar voor open staat, wordt dagelijks een Bijbeltekst per sms verstuurd. Deze extra service wordt enorm gewaardeerd en de lijst groeit in aantal.

“Vanaf vandaag wil ik Jezus volgen.”

Deze man had al heel wat gediscussieerd met de nazorgers. Hij stelde veel moeilijke vragen. Nu vroeg hij hoe hij met zijn ouders moest omgaan als hij Jezus zou volgen. Dit zouden ze immers heel erg vinden. Aan het eind van een lang gesprek stond hij voor de keuze om of God de hoogste prioriteit in zijn leven te geven of zijn ouders. Hij zei: ‘Vanaf vandaag wil ik Jezus volgen’.

“We houden een dienst in ons huis zoals we leren in het programma ‘de Huiskerk’.

Deze man hebben we onlangs een sd-kaartje gegeven met een aantal van onze radioprogramma’s. Hij zegt dat zijn hele familie Jezus nu volgt en dat ze proberen een gemeente van Jezus te zijn in zijn huis.

De Molvie (godsdienstleraar) vertelde mij niet te luisteren naar muziek. Ik vroeg hem waarom muziek wel en heroïne niet is verboden. Dat vond hij niet leuk. Deze beller vertelde dat hij onze programma’s erg waardeert en al veel heeft geleerd.

Mijn neef werd boos op mij toe ik hem vertelde over jullie radioprogramma’s. We moedigden de man aan wel de programmagegevens aan zijn neef te geven, maar niet zichzelf met het programma te identificeren.

Ga en zoek een Injeel (Bijbel) op in de bibliotheek. Dit advies werd door een nazorger gegeven, die ook zelf zijn eerste Bijbel in een openbare bibliotheek had gevonden. Ook vertelde hij wat hij moest zeggen tegen de bibliothecaris waarom hij het Boek wil lezen.

Kunnen jullie mij de verzen van twee maanden terug toezenden? Deze man had zijn mobiel verloren en daarmee ook de Bijbelteksten. Hij zei: ‘Ik verzamel de verzen en lees ze steeds weer opnieuw. Ik heb er al zoveel van geleerd.’

Nazorg is essentieel!

We stelden de Afghaanse nazorgers van de radioprogramma’s in Afghanistan enkele vragen. Helaas kon dit vanwege hun veiligheid niet rechtstreeks gebeuren, maar via een tussenpersoon.

Waarom is nazorg voor de luisteraars belangrijk?

Goede nazorg is essentieel voor het evangelisatiewerk in Afghanistan. Onze ervaring leert dat het ongeveer anderhalf tot twee jaren aan begeleiding kost voordat een moslimluisteraar tot geloof in Jezus Christus komt. De meerderheid van de moslimluisteraars die reageren, vragen zich af of de negatieve verhalen die ze van hun geestelijke leiders horen over christenen en de Bijbel waar zijn.

Waarover gaan de meeste vragen?

– Waarom noemen jullie Jezus de Zoon van God

– Waarom preken jullie uit boeken waarmee geknoeid is

– Waarom hebben jullie je bekeerd tot het christendom

De laatste vraag geeft de nazorgmedewerker een mooie gelegenheid zijn getuigenis te geven.

Welke problemen komen jullie tegen?

De dreigementen en harde taal van moellahs en moslimleiders. Ze proberen via de telefoon met ons in discussie te gaan. Vaak hebben ze mensen om hen heen verzameld en verdedigen ze de islam en vallen ze TWR aan, soms met vulgaire taal. Door respect te tonen en zachtmoedig te reageren proberen we een relatie met ze op te bouwen. Wel moedigen we ze aan naar de programma’s van TWR te gaan luisteren. We krijgen ook telefoontjes van Madrassa (Koranschool) studenten, ook zij bellen meestal met een groep. Ze hebben onze programma’s gehoord en willen daarover in debat.. We luisteren geduldig en geven ze antwoorden.

Een belangrijke uitdaging is het vinden van christenen die Pashtoe spreken en in staat zijn nazorg te verlenen. Op dit moment is er één medewerker. Maar we krijgen zoveel telefoontjes van pasthoe-sprekende mensen dat we tenminste drie fulltime mensen in dienst zouden moeten hebben om ze af te handelen.

TWR
TWR
23-06-2015
Evangelisatie
https://www.transworldradio.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies