Israel vooruitstrevend op het gebied van watermanagement

Het is nauwelijks voorstelbaar wat Israel allemaal doet op bijvoorbeeld het gebied van waterbeheer en landbouw. De woestijn bloeit waar dat tot voor kort onmogelijk leek. Het werd al voorzegd in de Bijbel. God geeft het Joodse volk heel veel wijsheid.

Bij Ein Jahav, in de Arava woestijn, bloeien de rozen. De kassen zijn voorzien van airconditioning, door gebruik te maken van zogenaamde ‘natte gordijnen’. De planten groeien in de vulkanische as. Het voormalige maanlandschap is veranderd in een agrarische ‘Hof van Eden’. De smalle strook land langs de Jordaanse grens produceert nu 65 procent van de groente-export van Israel.

Israel is uitgegroeid tot misschien wel het meest vooruitstrevende land op het gebied van waterbeheer en watermanagement, gedwongen door de krapte aan water. De Israëli’s veranderen zeewater in drinkwater, ze ontwikkelen ingenieuze nieuwe irrigatiesystemen, om met zo weinig mogelijk water zoveel mogelijk te kunnen doen. In geen enkel ander land is het hergebruik van water zo hoog als in Israel.

Dat Israel tot een zegen van de wereld is, zie je op het gebied van water en landbouw. Wereldwijd worden Israëlische deskundigen gevraagd om hulp en adviezen. Ook verkoopt Israel steeds meer water aan Gaza en ook aan Jordanië, dat zelf te weinig water heeft voor de honderdduizenden vluchtelingen uit Syrië.

Dirk van Genderen

Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z’n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht. Bezoek zijn website via de link onderaan dit item.

Dirk van Genderen
© Henk-Jan Oudenampsen
05-07-2015
Buitenland
https://www.dirkvangenderen.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies