15 oplaaiende conflicten zorgen voor vluchtelingenrecord

Meer mensen dan ooit zijn op de vlucht. Eind 2014 zo’n 59,5 miljoen, blijkt uit cijfers van de vluchtelingenorganisatie UNHCR. Ten opzichte van 2013 steeg het aantal vluchtelingen met ruim 8 miljoen.

In de afgelopen tien jaar steeg het aantal vluchtelingen met 22 miljoen, de stijging vorig jaar was de grootste ooit. Als alle vluchtelingen tot een land zouden horen zou dat qua bevolkingsaantal het 24ste land ter wereld zijn. Hulp is meer dan ooit nodig.

De meeste vluchtelingen komen uit Syrië, daar verlieten vorig jaar per dag 42.500 mensen hun huis, op de vlucht voor het oorlogsgeweld. Dat zijn er vier keer zoveel als aan het begin van de burgeroorlog, vier jaar geleden. Ook uit Afghanistan en Somalië, waar de situatie al jaren instabiel is, worden dagelijks nog veel mensen van huis en haard verjaagd door geweld. In de afgelopen vijf jaar kwamen er wereldwijd 15 brandhaarden bij, vooral in Afrika en het Midden-Oosten maar ook in Oekraïne, Kirgizië, Myanmar en Pakistan.

De grootste vluchtelingenstromen kwamen op gang in Syrië, Irak, Congo, Zuid-Sudan, Pakistan, Centraal Afrikaanse Republiek en Oekraïense. Maar ook minder in het oog springende conflicten in onder andere Myanmar, Nigeria, Mali, Jemen en Kirgizië zorgen voor drommen vluchtelingen. Kerk in Actie ondersteunt vluchtelingen in onder andere Irak, Syrië, Zuid Sudan en Centraal Afrikaanse Republiek (zie o.a. vluchtelingen en noodhulp). Ook in de andere landen zijn wij betrokken via de ACT Alliance, een alliantie van kerkelijke organisaties die samen hulp bieden wereldwijd.

De meeste vluchtelingen (86%) vluchten naar buurlanden. Ook vlucht een deel naar Europa. Van al die vluchtelingen bevonden zich er vorig jaar 6,7 miljoen in Europa. Dat waren vooral Syriërs in Turkije en Oekraïners in Rusland. Duitsland en Zweden kregen van alle Europese Unielidstaten de meeste asielaanvragen. Europa mag niet wegkijken van de vluchtelingenproblematiek aan haar grenzen, maar moet met echte oplossingen komen, bijvoorbeeld door ruimhartiger visa, beurzen en banen te verstrekken aan vluchtelingen. Dat was de uitkomst van een conferentie over Safe Passages die Kerk in Actie in juni organiseerde ter gelegenheid van Wereldvluchtelingendag 2015.

Kerk in Actie
© Henk-Jan Oudenampsen
15-07-2015
Hulpverlening
https://www.kerkinactie.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies