Carola Schouten: Een andere richting kiezen voor Grieken en Europa

Het Griekse parlement heeft ingestemd met een bezuinigings- en hervormingspakket, wat het helemaal niet wil. Sterker nog: waar degene die het namens de Grieken heeft getekend – premies Tsipras – niet in gelooft.

Bovendien een pakket waarvan de realiteitszin door vrijwel iedereen wordt betwist en waarvan het de vraag is of het überhaupt datgene oplevert wat het beoogt: een Griekse economie die mee kan doen in de eurozone. En voordat het zover is trekken de maatregelen een enorme wissel op de Griekse bevolking. Mensen zijn murw gebeukt. De armoede groeit. Er komen steeds meer verhalen over ouderen die geen rekeningen meer kunnen betalen en geen elektriciteit meer geleverd krijgen. Over kinderen die honger hebben. Ja, er zijn zaken die fundamenteel fout zitten in Griekenland. Dat de belastinginning nog steeds niet werkt (dat is in de afgelopen vijf jaar niet van de grond gekomen, waar is het vertrouwen op gebaseerd dat het nu wel lukt?). Dat er vriendjespolitiek heerst en dat de grootste reders worden ontzien. Dit moet aangepakt worden! Maar op dit moment betalen de gewone Grieken de rekening. Een hele zware rekening.

Aan de andere kant staan de democratische verhoudingen in Europa onder druk. De vraag is hoe soeverein landen nog zijn als er voor hen bepaald wordt dat er bv staatsbezittingen verkocht gaan worden. Dat er in bizar korte tijd allerlei maatregelen moeten worden genomen, die van bovenaf worden opgelegd. Democratie onder dwang, is geen democratie meer. Dat is de gevaarlijke precedent die hier ook vanuit gaat. Voor heel Europa.

Lees het complete artikel op de site van de christenunie via de link onderaan dit item.

ChristenUnie
Rufus de Vries / ChristenUnie
19-07-2015
Samenleving
https://www.christenunie.nl/k/nl/n37886/news/view/926848/436875/

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies