Dilemma: Zal ik een vluchteling in huis nemen?

De grote hoeveelheid vluchtelingen die op dit moment huis en haard moet verlaten, grijpt de 31-jarige Marieke aan. “Er zijn nog nooit zoveel mensen op de vlucht geweest. Ik realiseer me dat ik niet de hele wereld kan helpen, maar ik zou graag iets willen betekenen.” Hoewel haar wil om een ander te helpen groot is, twijfelt ze ook: “Als alleenstaande moeder van twee kinderen ben ik kwetsbaar. Welke risico’s brengt het in huis nemen van een vluchteling met zich mee?”

De sociaal psychologe werd twee jaar geleden zelf geholpen toen ze samen met haar pasgeboren dochter op zoek was naar een woonruimte. Een collega ving haar op en sindsdien is Marieke vastbesloten dit gebaar door te geven. Inmiddels woont ze samen met haar twee kinderen in een rijtjeshuis en heeft ze plaats voor een vluchteling. “Ik sta open voor allerlei culturen, heb veel gereisd en vond mensen uit andere landen altijd al interessant. Bovendien is het mooi om mijn kinderen een intercultureel perspectief mee te geven.”

Kwetsbaar

De oorzaak van Marieke’s twijfel ligt vooral bij de kwetsbaarheid van haar gezin. “Je weet niet welke trauma’s een vluchteling heeft meegemaakt en welke rol die trauma’s nog spelen in het dagelijks leven. Mijn kinderen zijn nog erg jong… Kan ik mijn gezin daarmee belasten?” Daarnaast levert een nieuwe huisgenoot ook extra ballast op. “Ik ben heel druk met mijn werk en de zorg voor mijn kinderen. Kan er nog wel iets bij?”

Op zoek naar een oplossing

Presentator Tijs van den Brink gaat samen met betrokkenen, ervaringsdeskundigen en professionals op zoek naar een oplossing voor het dilemma van Marieke. Kan zij haar wens om een vluchteling te helpen, uitvoeren of blijken de risico’s te groot en de tegenargumenten te zwaar?

Dilemma, zaterdag 8 augustus, 21.15 uur, NPO2

Evangelische Omroep
04-08-2015
Samenleving
https://www.eo.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies