Registratiekaarten Japanse krijgsgevangenen in Marinemuseum

In het Marinemuseum in Den Helder presenteert de Stichting Oorlogsgetroffenen in de Oost (SOO) ruim 1800 vertaalde registratiekaarten van marinemensen die tijdens WOII Japans krijgsgevangene (‘prisoner of war’, POW) zijn geweest. De presentatie van de vertaalde registratiekaarten vindt plaats op vrijdag 14 augustus , de dag voor de herdenking van de capitulatie van Japan.

Tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië van 1942 tot 1945 hebben naar schatting ruim 4.000 militairen van de marine en andere zeevarenden tijd doorgebracht in Japans krijgsgevangenschap. De Stichting Oorlogsgetroffenen in de Oost heeft nu 1803 ‘marine’kaarten van het Japans naar het Engels vertaald en stelt de vertalingen via haar website ter beschikking aan de nabestaanden.

Registratiekaarten

Het Japanse militaire bestuur heeft van alle krijgsgevangenen registratiekaarten bijgehouden. Het Japanse Informatiebureau voor krijgsgevangenen werd in 1941 opgericht als onderdeel van het Ministerie van het Leger. In tegenstelling tot de algemene verwachting werden niet alle Japanse documenten aan het einde van de oorlog vernietigd. Na de capitulatie in 1945 werd het informatiebureau voortgezet als het ‘1st & 2nd Repatriation Bureau’ en uiteindelijk verplaatst naar het Japanse Ministerie van Welzijn. De in totaal 47.818 kaarten, die tot 1955 zijn bijgewerkt, werden in 1955 officieel overgedragen aan de Nederlandse overheid. De kaarten bieden een schat aan informatie maar waren door de Japanse taal moeilijk toegankelijk. Met behulp van Japanse specialisten van SOO en het POW Research Network Japan is deze barrière nu verdwenen en kunnen nabestaanden en onderzoekers kennis nemen van deze belangrijke informatiebron. Veel oud-krijgsgevangenen wilden na het einde van de Tweede Wereldoorlog niet praten over hun ervaringen of vonden geen luisterend oor.

De Stichting Oorlogsgetroffenen in de Oost

De Stichting Oorlogsgetroffenen in de Oost: met Japanse archieven en contacten (SOO) werd in 2012 opgericht en is een non-profit organisatie. De stichting stelt zich als doel om Japans archiefmateriaal beschikbaar te stellen voor slachtoffers van de Japanse bezetting in Nederland. SOO ondersteunt Japans-Indische nakomelingen met hun zoektocht naar hun biologische vader. De stichting zet zich tevens in voor intensievere samenwerking op het gebied van onderzoek met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog op academisch/wetenschappelijk niveau tussen Nederland en Japan.

Rijksoverheid
© Henk-Jan Oudenampsen
11-08-2015
Samenleving
https://www.marinemuseum.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies