IHC Merwede Foundation en World Vision pakken kinderarbeid op scheepssloperijen aan

De IHC Merwede Foundation, onderdeel van Royal IHC, en World Vision slaan de handen ineen in de strijd tegen kinderarbeid op de scheepssloperijen van Chittagong, Bangladesh. Beide organisaties hebben hiervoor een samenwerkingsovereenkomst getekend.

Foto: Hans Smit (rechts, IHC Merwede Foundation) overhandigt een cheque voor het project aan Ruud van Eijle (links, World Vision)

Concreet betekent dit dat kinderen niet meer in de sloperijen hoeven te werken, maar naar school kunnen gaan. Daarnaast krijgen hun ouders voorlichting over het belang van deze verandering.

Het project dat nu van start gaat, richt zich op tieners. Tijdens trainingen leren zij hoe belangrijk het is dat zij onderwijs volgen en welke rechten ze hebben. Ook werken we tijdens de training aan hun zelfvertrouwen. Zestig kinderen krijgen direct de mogelijkheid om te stoppen met het werk op de scheepssloperij en een leren & werken-traject te gaan volgen. Hun ouders krijgen tegelijkertijd voorlichting waarin zij bewust worden gemaakt van de grote gevaren van het werk op de scheepssloperijen en het belang van verandering.

1 op de 4 arbeiders is onder de achttien Dat de situatie in Chittagong veranderen moet, staat als een paal boven water. In Chittagong worden jaarlijks ruim 200 schepen gesloopt. Duizenden kinderen maken werkdagen van gemiddeld twaalf uur onder zware en onveilige omstandigheden en dat heeft grote gevolgen.

Hans Smit, bestuurslid van de IHC Merwede Foundation, is blij met de samenwerking: “Schepen slopen op stranden onder deze omstandigheden zou niet moeten kunnen, en al helemaal niet door kinderen. Dit initiatief is een eerste goede stap om kinderen een alternatief te bieden.”

Ruud van Eijle, directeur van World Vision: “De gezondheidsrisico’s van dit werk zijn enorm: afgescheurde spieren, gebroken botten, verbranding, amputaties, vergassing, psychische trauma’s en ontwikkelingsachterstanden. Het is mooi dat we samen met Royal IHC, onze verantwoordelijkheid kunnen nemen en het leven van kinderen in Chittagong voorgoed kunnen veranderen.” Langetermijnvisie voor samenwerking De IHC Merwede Foundation en World Vision hebben samen de ambitie om de arbeidsomstandigheden op de scheepssloperijen te verbeteren en de betrokkenheid van de Nederlandse Maritieme sector bij deze problematiek te vergroten.

Annelieke Dorst
WorldVision
12-08-2015
Hulpverlening
https://www.worldvision.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies