Noodhulpcluster: verbetering gezondheidssituatie om landen er weer bovenop te helpen

Een jaar geleden riep de WHO in West-Afrika de noodtoestand uit vanwege het uitbreken van de ebola-epidemie. Ruim 10.000 mensen overleden aan de gevolgen en 27.000 mensen raakten besmet. Red een Kind, Tear, ZOA en Woord en Daad sloegen als Christelijk Noodhulpcluster de handen ineen om de bevolking bij te staan. De organisaties ontvingen bijna 1.3 miljoen euro, waarvan inmiddels bijna 778 duizend euro is besteed. Deze week blikt het cluster terug in een rapportage over de geboden hulp.

De eerste periode na het uitbreken van het virus is het cluster vooral bezig met het vergroten van de kennis over de ziekte en het verstrekken van middelen om verdere infecties te voorkomen.

Daarnaast bieden partners hulp op het gebied van gezondheidszorg en traumaverwerking. De bevolking komt zelf ook in actie. Velen zetten zich vrijwillig in om het virus te bestrijden en daarmee het aantal slachtoffers te beperken. Vrijwilligers deelden bijvoorbeeld in Liberia aan ruim 3.000 huishoudens brochures uit met informatie over het voorkomen van ebola en hoe om te gaan met slachtoffers. De middelen die door onze organisaties worden verstrekt konden op deze manier nog meer mensen bereiken.

Sinds oktober 2014 daalt het aantal ebola-besmettingen. Ook de bevolking is minder gespannen nu de berichten goed zijn. Toch wil het cluster alert blijven op het gebied van ebola-bestrijding.

Naar de toekomst toe is er oog voor herstel van de economie en het verbeteren van de algemene gezondheidssituatie om de getroffen landen er weer bovenop te helpen.

Red een Kind, Tear, Woord en Daad en ZOA zijn dankbaar voor de blijvende betrokkenheid die ze onder hun achterban ervaren. Samen blijven zij zich inzetten om hulp te bieden aan de zo zwaar getroffen bevolking in West-Afrika.

Nathalie Eilander
ZOA
13-08-2015
Hulpverlening
https://www.zoa.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies