Jeremiah: Er kunnen nu negen van mijn kinderen naar school!

VIDEO – Mijn naam is Jeremiah Laywayee en woon in Bong. Ik ben een deelnemer van het cassave project van ZOA. Om te beginnen ben ik erg dankbaar dat ik heb meegedaan aan dit project.

Inmiddels heb ik al veel geleerd over hoe ik groente kan verbouwen en dan met name cassave. Eerder wist ik bijvoorbeeld niet dat je het beste cassave in rijen kunt planten met een meter er tussen. Ook wist ik niet dat je het beste één cassaveplant kunt poten in plaats van 3 of 4 planten bij elkaar, zoals onze traditionele manier is.

In eerste instantie geloofden mijn dorpsgenoten en ik dan ook niet dat het beter was om 1 cassaveplant tegelijk te planten meer oogst zou opleveren dan onze traditionele manier. Maar op basis van wat ik heb geleerd en door het uit te proberen ben ik overtuigd. Ook omdat de opbrengst veel groter is. Daarnaast zijn de cassaves groter en hebben ze betere wortels.

Planten in rijen

Wat ik dus heb geleerd van het goede landbouwonderwijs van ZOA is dat planten in rijen met de aanbevolen afstand tussen de planten ons 10.000 planten oplevert, terwijl dit met onze methode 4.080 planten waren. Meer dan een verdubbeling! Ook ziet ons land er nu beter uit.

Beter leven

Door middel van dit project ben ik in staat om negen van mijn kinderen naar school te sturen. Ik heb 15 kinderen en dacht er veel over na hoe ik hen kon onderhouden. En nu kunnen er al negen naar school doordat ik een beter inkomen heb! Mijn hele gezin heeft het beter dan ooit tevoren.

Verder na ebola…

Een jaar geleden werd West-Afrika getroffen door een ebola-epidemie. Ruim 10.000 mensen overleden aan het virus en ruim 27.000 mensen raakte besmet. De epidemie ging als een golf door West-Afrika en vereiste grote aanpassingen voor de hele bevolking. Het dagelijks leven in de getroffen landen raakte ernstig ontwricht. Zo ook in Liberia. De hele voedselproductie is gestagneerd, bijvoorbeeld doordat de verwerking en vermarkting van landbouwproducten stilvielen.

Wat doet ZOA?

ZOA wil zich inzetten om de voedselvoorzieningsketen te versterken om zo te voorkomen dat Liberia na de ebola-epidemie te lijden krijgt onder honger. Dit willen we doen door cassave producenten en verwerkende bedrijven te ondersteunen om voldoende cassave op de markt te blijven leveren.

Al een aantal jaren houdt ZOA zich in Liberia bezig met cassave. Vandaar dat we hier ook verder op willen inzetten. Op dit moment werken we al samen met 1500 cassave boeren, 300 kleinere verwerkers van cassave en 6 grotere verwerkingsbedrijven.

Steun boeren in Liberia

Samen met u willen we de bevolking in Liberia helpen. Dit door:

– 300 kleine boerenbedrijven machines te geven om cassave sneller te pellen en te vermalen tot gari (soort brinta).

– 6 grotere cassave-ondernemingen te ondersteunen om meer cassave op te kunnen kopen en te verwerken.

– Netwerken tussen cassave-aanbieders en -vragers bevorderen.

Met een bedrag van € 90,- helpt u 1 boer op weg! Helpt u mee? Dit project van ZOA wordt door de EU ondersteund! Dit betekent dat uw gift vertienvoudigd wordt!

ZOA Apeldoorn
ZOA
14-08-2015
Hulpverlening
https://www.zoa.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies