Christelijke hulpverleners vertellen hoopvolle verhalen over Yazidi’s

Als er ergens wonderen gebeuren in de wereld, dan is het wel in het Midden-Oosten. Dat was al zo in de tijd van de Bijbel, dat is nog steeds zo, hoewel er – God zij dank – elders ook wonderen gebeuren. Als onze ogen er maar open voor zijn.

Toen de wereld een jaar geleden zag hoe ellendig de Yazidi’s eraan toe waren, vanwege de vervolging door Islamitische Staat (IS), hadden weinigen kunnen vermoeden wat er geestelijk zou gaan gebeuren onder deze groep mensen. Nu, een jaar later, zijn honderden Jazidi’s tot geloof in de Heere Jezus gekomen.

Op 3 augustus 2014 begonnen de slachtpartijen onder de Yazidi’s, in Noord-Irak, in de omgeving van Ninevé. Nadat IS Mosul had ingenomen op 10 juni, trokken de terroristen noordwaarts naar Sinjar, in de vlakte van Ninevé, en werden bij een massamoord op de Jazidi’s 500 mannen gedood en werden honderden mannen, vrouwen en kinderen ontvoerd.

Maanden brachten minstens 200.000 gevluchte Yazidi’s door op de berg Sinjar, waar ze bedreigd werden door IS en door uithongering.

Velen vluchtten naar Erbil en Dohuk, waar ze in contact kwamen met christelijke hulpverleners, en zo kwam deze groep mensen in contact met het Evangelie, wat voorheen onmogelijk was.

Een religieuze Yazidi-leider, van wie de naam uit veiligheidsoverwegingen geheim wordt gehouden, werd er door de christelijke hulporganisatie Christian Aid Mission van verdacht bij de Iraakse autoriteiten aan te dringen om hun werk te laten stoppen omdat zij ook het Evangelie aan zijn mensen brachten.

‘Toen de politie ons vroeg te stoppen met ons werk, deden we dat. Kort daarna werd de Yazidi-leider ziek. Van zijn mensen hoorde hij dat vele Yazidi’s die ziek waren, beter waren geworden nadat christenen voor hen hadden gebeden.

Toen vroeg hij ons om voor hem te bidden,’ vertelt de leider van Christian Aid Mission. ‘En de Heere genas hem, hoewel hij dacht dat hij zou sterven. De laatste keer dat we hem bezochten, stond de hele groep volgelingen om hem heen en hij vertelde hun over Jezus, Die hem had genezen. Hij nodigde hen uit om tot Jezus te komen en we telden 136 mensen die hun leven overgaven aan Christus.’

Een andere Yazidi-vluchteling, die dreigde te sterven vanwege een tekort aan medicijnen voor zijn diabetes, werd net op tijd gevonden door de christelijke hulpverleners. Ze gaven hem insuline, waarna hij spoedig opknapte. ‘We vertelden hem over Christus, hij was zeer geïnteresseerd en kwam tot geloof in de Heere Jezus, evenals zijn vrouw, dochters en hun mannen.’

Niet iedereen staat te applaudisseren. Er zijn ook Yazidi’s die zich heel vijandig opstellen en de christenen ervan beschuldigen dat hun hulpverlening alleen gericht is evangelisatie. Opnieuw de leider van Christian Aid Mission: ‘Het is de Heilige Geest die onder deze mensen werkt. Daardoor ontstaat hun interesse in het Evangelie, daarom vragen ze om Bijbels en om het Evangelie. We dwingen ze er echt niet toe.’

Dirk van Genderen

Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z’n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht. Bezoek zijn website via de link onderaan dit item.

Dirk van Genderen
© Henk-Jan Oudenampsen
22-08-2015
Buitenland
https://www.dirkvangenderen.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies