Noodhulpmedewerkers riskeren hun leven in de crisis in Congo

Noodhulpmedewerkers van Medair riskeren dagelijks hun leven in de crisis in D.R. Congo. Op Wereld Humanitaire Dag vraagt noodhulp- en herstelorganisatie Medair aandacht voor medewerkers die elke dag in afgelegen en onveilige gebieden hun leven riskeren om andere mensen te redden.

Medair heeft een team opgezet in een zeer geïsoleerd en conflictrijk gebied in D.R. Congo, 140 km ten westen van Goma. Ons team ondersteunt daar de kwetsbare bevolking.

De medewerkers van Medair zetten zich 200% om in D.R. Congo onder levensgevaarlijke omstandigheden kwetsbare mensen te helpen. “Dit gebied is de thuisbasis van gewapende groepen. We ondersteunen gezondheidszorgvoorzieningen in dorpen op wel zes uur afstand van de dichtstbijzijnde weg. Deze dorpen worden vaak getroffen door het geweld. Soms moeten de medewerkers van Medair zich 24 uur lang schuilhouden in het bos,” vertelt landendirecteur Joanna Coffin.

Het gebied gaat al 18 jaar gebukt onder aanhoudend geweld door rebellen. De mensen zitten vaak gevangen tussen twee vuren en worden gedwongen om ‘beschermingsgeld’ te betalen of zijn de dupe van diefstal, plundering of vergeldingsmaatregelen vanwege contact met de tegenstander.

De dorpen zijn onbereikbaar voor voertuigen, zelfs voor motorfietsen. Voorheen waren er wel klinieken in lemen hutten, maar geen medicijnen. Nu levert Medair medicijnen, gratis gezondheidszorg en training aan medewerkers. De noodhulporganisatie voorziet de dorpsbewoners ook van de broodnodige financiële inkomsten door hen in te schakelen bij de verbreding en verbetering van de paden, om ze zo geschikt te maken voor voertuigen met goederen en medicijnen.

Dankzij het werk van Medair ontvingen in 2014 meer dan 1,5 miljoen mensen over de hele wereld levensreddende hulp. Op Wereld Humanitaire Dag geeft Medair niet alleen aandacht aan de noodhulpmedewerkers die dagelijks hun leven riskeren om levens te redden, maar staan we ook stil bij de 120 hulpverleners die in 2014 omkwamen.

Medair
Medair
23-08-2015
Hulpverlening
https://www.medair.org

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies