Het gezin van Abu kan alleen overleven dankzij het voedselpakket dat hij krijgt

Nog maar een paar jaar geleden ging het leven van Abu (niet zijn echte naam) vreedzaam zijn gang. Hij had een vrouw en drie kinderen, een goed huis in Homs en ze kwamen niets tekort. Toen kwam de oorlog. Hulporganisatie TEAR volgde Abu en schreef het volgende aangrijpende verhaal over zijn gezin.

‘Mijn jongste kind was nog maar 25 dagen oud toen hij werd geschoten door een sluipschutter. We wilden hem naar het ziekenhuis brengen maar werden niet doorgelaten bij het checkpoint. Hij bloedde de hele nacht en de volgende dag stierf hij.’

Abu en zijn vrouw waren er kapot van. ‘Mijn vrouw wilde zo graag nog een zoontje, dus we begonnen meteen aan een nieuwe zwangerschap.’ Twee maanden te vroeg begon de bevalling. Ze begrepen dat er complicaties waren en probeerden in het ziekenhuis te komen. Maar opnieuw werden zij bij het checkpoint tegengehouden. Moeder en kind overleefden de bevalling niet.

‘Was ik maar gestorven, en niet zij,’ zegt Abu onder tranen.

Op de vlucht

De bombardementen werden erger en vrouwen en kinderen moesten de stad verlaten. Abu’s kinderen werden in veiligheid gebracht door hun oma. Abu volgde later met zijn vader. ‘We liepen 20 dagen lang. Onderweg stierven er veel mensen. We kenden ze niet, maar we hebben ze wel begraven.’

Het duurde drie maanden voor Abu zijn kinderen terugvond. ‘Ik huilde dagenlang en bad dat ik ze zou vinden. Toen ik ze weer zag, was ik buiten mezelf van blijdschap.’

Nu, twee jaar later, is Abu weer getrouwd. ‘Ik dank God voor mijn nieuwe vrouw. Ze is goed, ze behandelt mijn kinderen alsof ze van haarzelf zijn.’ Samen zorgen ze nu voor Abu’s kinderen en voor het dochtertje dat ze samen hebben gekregen.

Worsteling

Abu werkt als arbeider en verdient zo veel als hij kan, maar er zijn veel vluchtelingen die met elkaar concurreren om weinig banen. Het is een worsteling om het hoofd boven water te houden. Abu’s gezin kan dan ook alleen overleven dankzij het voedselpakket dat hij maandelijks krijgt. En dat geldt ook voor miljoenen andere vluchtelingen in het Midden-Oosten.

Bidden

Bid voor Abu en voor die vele andere vaders die doen wat ze kunnen om hun gezin te onderhouden in zware omstandigheden, terwijl ze rouwen om het verlies van hun dierbaren.

Pleit bij God voor al die gezinnen die verschrikkelijke dingen hebben meegemaakt en nu ver van huis zijn. Bid dat er een eind komt aan de oorlog en dat mensen weer thuis kunnen leven in vrede.

Bid voor alle die met gevaar voor eigen leven hulp verlenen in het Midden-Oosten. Bid voor bescherming en een zegen op hun werk.

Wil je regelmatig bidden voor het werk van Tear? Schrijf je in voor de gebedsbrief via de link onderaan dit nieuwsitem.

TEAR
TEAR
23-08-2015
Hulpverlening
https://www.tear.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies