Hulpprogramma van Heifer in Zimbabwe geslaagd: ze kunnen nu op eigen benen staan

Vijf jaar lang heeft hulporganisatie Heifer samen met de afdeling in Zimbabwe hard gewerkt aan een groot veeteelt project in de Midlands Province. Het overkoepelende doel van dit project, wat grotendeels werd gefinancierd door de Europese Unie, was het duurzaam verbeteren van de leefomstandigheden van zo’n 5.520 kleinschalige boeren. Naast een intensief trainingsprogramma ontvingen de boeren vee zoals koeien, geiten, kippen en parelhoenders, maar ook fruitzaden en materiaal voor energiezuinige kooktoestellen.

Op 31 januari 2015 is het project afgerond. Met behulp van een externe evaluatie hebben we de balans opgemaakt. Op dat moment stond de teller van het aantal “officieel” bereikte gezinnen op 5.763. We geven u graag een kort overzicht van wat het project heeft betekend voor deze boeren.

Brood op de plank

Door de hoge productie van eieren kunnen de gezinnen nu dagelijks genieten van een vers eitje. Het gebruik van goede zaden en dierlijke mest heeft er voor gezorgd dat ook de productie van groenten flink is gestegen, waardoor het menu nu veel gevarieerder is. De verbeterde kennis over het houden van vee, goed veevoer, beter management en toegang tot gezondheidszorg heeft er voor gezorgd dat het vee sterftecijfer is gedaald en het gemiddeld aantal dieren per gezin stijgt. De boeren hebben nu gemiddeld 6 koeien, 15 geiten en 10 kippen. Zo ontving Kudakwashe Mafuta in 2010 5 geiten. Nu heeft hij er 14 in de stal staan, en al 7 verkocht voor het onderwijs van zijn kinderen en doktersrekeningen.

Mest is top

Mest draagt ook zijn steentje bij. Het is onmisbaar voor een goede landbouw-productie: mede door het gebruik van mest is de maisopbrengst verdubbeld! Het overschot kan daarnaast worden verkocht aan dorpsbewoners.

De impact gaat verder

Andere dorpsbewoners profiteren ook van de aanwezige kennis en diensten. Zo staan de dieren-gezondheidswerkers maandelijks zo’n 50 boeren bij, buiten het project om. En de kennis over de verbeterde stallen, het planten van fruitbomen en de bouw van energie-zuinige kooktoestellen wordt geadopteerd door anderen. Ook worden er al plannen gemaakt om zelf door te gaan met de ‘Passing on the Gift’ buiten het project om.

Mede door de gestegen productie van groenten, fruit en eieren is de afgelopen vijf jaar ook het gemiddelde inkomen toegenomen. Zo’n 67% van het inkomen komt nu uit de verkoop van groenten en vee. Dit extra inkomen biedt de boeren toegang tot voldoende en gevarieerde voeding, wat natuurlijk ontzettend belangrijk is voor opgroeiende kinderen. En deze opgroeiende kinderen kunnen door het extra geld weer naar school. Maar denk ook aan de aanschaf van nieuwe landbouwmaterialen en vee als uitbreiding van het bedrijfje. Een mooi voorbeeld is mevrouw Annah Nyathi. Zij ontving kippen en parelhoenders. Door haar harde werken heeft ze inmiddels 8 geiten, een ezel en een koe gekocht. Ook heeft ze haar huis opgeknapt en kan ze schoolgeld voor haar kinderen betalen.

Rekening houden met de omgeving

Met behulp van diverse trainingen hebben de boeren milieuvriendelijke landbouw-methoden geïntroduceerd in hun dagelijkse leven. Zo hebben ze bomen geplant, passen ze erosie bestrijdende maatregelen toe en wordt er op energiezuinige kooktoestellen gekookt. Het gebruik van deze kooktoestellen zorgt er voor dat men 67% minder hout is gaan gebruiken.

Samen sterk

Uit de externe evaluatie blijkt dat de weerbaarheid van de boeren enorm is toegenomen. Hiermee bedoelen we dat de ze nu de kennis, kunde en middelen hebben om oplossingen te vinden voor eventuele problemen of tegenslagen. In de praktijk betekent dit dat de boerengroepen regelmatig samen komen voor overleg. Vaak hebben ze gemeenschappelijke activiteiten, zoals moestuinen en het ondersteunen van andere kwetsbare bewoners uit de omgeving. Een groep in Kwekwe is daarvan een mooi voorbeeld. Zij hebben de zorg voor 26 wezen op zich genomen door ze in de groep op te nemen en te helpen met de aanschaf van schoolbenodigdheden. Deze zelfde groep heeft ook geiten geschonken aan minder validen en kleding gegeven aan ouderen.

De evaluatie laat eveneens zien dat er steeds meer beslissingen binnen het huishouden gezamenlijk worden genomen. Vrouwen worden hier niet alleen in betrokken, maar ze bekleden ook leiderschapsfuncties binnen de gemeenschap. Dit biedt ook veel toekomstperspectief voor de meisjes binnen het gezin.

Momenteel werken wij met Heifer Zimbabwe aan een nieuw project genaamd ‘De ontwikkeling van de geitenmarkt’.

Heifer Nederland is een zelfstandige ontwikkelingsorganisatie. Ze maken deel uit van het Heifer International netwerk, dat al in 1944 is gestart met de bestrijding van honger en armoede door het plaatsen van jonge koeien (heifers in het Engels). In 1999 is Heifer Nederland opgericht.

Lees meer via de link naar de website onderaan dit item en steun het werk van Heifer.

Heifer
Heifer
25-08-2015
Hulpverlening
https://www.heifer.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies