ChristenUnie: maak het mogelijk dat particulieren vluchtelingen opvangen

In de zoektocht naar voldoende opvangplaatsen voor vluchtelingen komt de ChristenUnie met een creatief idee: maak het mogelijk om particulieren vluchtelingen te laten opvangen. In Duitsland vindt deze opvangmogelijkheid al plaats.

Tweede Kamerlid Joel Voordewind: ‘Het kabinet is naarstig op zoek naar opvangplekken in het land. Op veel plekken ontstaan mooie initiatieven door kerken en particulieren. Wij willen ruimte geven aan particulieren die ruimte voor opvang beschikbaar hebben. Uiteraard moet je daarin zorgvuldig te werk gaan, maar laten we ons van onze gastvrije kant zien.’

Minister Blok omarmt het idee van de ChristenUnie en wil nagaan hoe mensen ook thuis vluchtelingen kunnen opvangen.

De ChristenUnie vroeg in een motie aan het kabinet het idee mee te nemen in de plannen en te komen met een passende vergoeding bijvoorbeeld in de vorm van een belastingvoordeel, zoals in Duitsland nu al gebeurt. Joël Voordewind: “In Duitsland krijgen gastgezinnen een financiële tegemoetkoming als ze een kamer ter beschikking stellen aan een vluchteling. Dat kan in Nederland ook. Daarmee maken we het makkelijker voor mensen die thuis vluchtelingen op willen vangen om dat ook daadwerkelijk te doen.”

Voordewind vraagt in de motie ook matching, screening en begeleiding te onderzoeken bij het invoeren van Airbnb for a refugee.

Een groot voordeel van meer opvang van vluchtelingen bij mensen thuis, is dat daardaar ook meer lucht op de woningmarkt ontstaat, waar momenteel een tekort aan betaalbare huurwoningen is.

Donderdag wordt gestemd over de motie.

ChristenUnie
ChristenUnie
03-09-2015
Hulpverlening
https://www.christenunie.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies