De scholen zijn weer begonnen, ook voor Rumen in Bulgarije

ALMERE/POLENA – Een aantal weken geleden zijn de schooltassen en lunchboxen weer uit de kast gehaald in Noord Nederland. Vorige week was Midden Nederland aan de beurt en vanaf deze week zit heel Nederland weer in de schoolbanken. In Polena in Bulgarije wil de zesjarige Rumen ook dolgraag naar school, maar de kans is klein dat hij gaat want hij heeft geen pennen, schriften of schoolboeken. Laat staan een rugtas om z’n spulletjes in te doen.

In de meeste Oost-Europese landen is het verplicht dat de ouders zorgen voor het schoolmateriaal, iets wat wij in het westen pas gewend zijn vanaf de middelbare school.  In Oost-Europa echter moet je daarvoor zorgen vanaf de lagere school. Zonder ben je als kind ook welkom maar kan je niet echt meedoen met de lessen. Daarom is er verdeeldheid in het huis van Rumen: een kleine jongen die dolblij is dat hij eindelijk naar school mag en ouders vol zorgen omdat zij voor een moeilijke keuze staan: eten kopen of schoolspullen. Beide kan niet, want daar is geen geld voor.

Minder misdaad, meer werk

De realiteit is dat onderwijs de enige manier is om te ontsnappen aan de vicieuze armoedecirkel. ‘Kennis is macht’, zei de wetenschapper en filosoof Francis Bacon eeuwen geleden. Hij wilde daarmee zeggen dat onderwijs enorm belangrijk is. Dat gold voor zijn tijd, maar nu nog steeds. Goed onderwijs voor de nieuwe generatie betekent meer kans op werk, want heel veel Oost-Europeanen hebben vandaag de dag geen baan vanwege het feit dat ze geen opleiding hebben. Goed onderwijs volgen betekent ook minder misdaad want minder kinderen en jongeren hangen op straat. Uiteindelijk heeft een hele maatschappij baat bij onderwijs. Daarom vindt Zending over Grenzen het belangrijk dat elk kind in Oost-Europa naar school kan gaan. Vorig jaar gingen er 430 gevulde rugtassen naar bijvoorbeeld Albanië en konden ook kinderen in Bulgarije blij worden gemaakt met schoolspullen. Ook dit jaar doet Zending over Grenzen er weer alles aan om kinderen en ouders blij te maken met deze noodzakelijke spullen.

Jeannette Coppoolse
Zending over Grenzen
03-09-2015
Hulpverlening
https://www.zendingovergrenzen.nl/wat-doen-we/schoolmateriaal/

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies