SDOK organiseert symposium voor predikanten: De kerk in het nauw?

Op DV vrijdag 6 november organiseert SDOK (Stichting De Ondergrondse Kerk) in De Schakel in Nijkerk een symposium voor predikanten en voorgangers. Onder de titel ‘De kerk in het nauw?’ wil de stichting zich samen met geïnteresseerden bezinnen op het onderwerp christenvervolging tegen de achtergrond van ontwikkelingen in de Nederlandse maatschappij.

Woordvoerder Richard Groenenboom licht toe waarom SDOK dit symposium organiseert: “We komen veel in kerken om te vertellen over christenvervolging wereldwijd. Daarbij merken we dat steeds vaker de vraag gesteld wordt of we als kerk in Nederland ook rekening moeten houden met vervolging. Mensen ervaren dat de tolerantie ten opzichte van Bijbelse principes afneemt en dat de samenleving zich steeds meer afzet tegen het christelijk geloof. Parallel daaraan zien we ook onder sommige christenen een groeiende angst ontstaan voor de radicale islam die binnen en buiten Nederland steeds meer voet aan de grond lijkt te krijgen. Het leek ons waardevol om ons samen met predikanten en voorgangers te bezinnen op deze thema’s.”

De hoofdsprekers op het symposium zijn Prof. dr. W. Verboom en Dr. A.A.A. Prosman. Verboom zal in zijn lezing stilstaan bij inzichten die de Bijbel ons aanreikt ten aanzien van geloofsvervolging. Prosman zal ingaan op de vraag hoe kerken en christenen zich (moeten) positioneren in de huidige samenleving en of er sprake is van vervolging of verdrukking.

Daarnaast zullen er bijdragen zijn van verschillende personen die vanuit de dagelijkse praktijk hun licht laten schijnen op het thema: ds. W. Harinck (werkgroep vervolgde kerk binnen de Gereformeerde Gemeenten) Maarten Pijnacker Hordijk (initiatiefnemer bedrijfsbidstonden), Tjitske Kuiper (initiatiefnemer gemeenschapshuis Good Luck Amsterdam) en SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij. Dagvoorzitter is theoloog en EO-presentator Andries Knevel.

Het predikantensymposium ‘De kerk in het nauw?’ vindt plaats op vrijdag 6 november van 10:30 tot 15:00 uur in Congrescentrum De Schakel in Nijkerk (Oranjelaan 10). Deelname is gratis, aanmelden is wel nodig. Behalve predikanten en voorgangers zijn ook kerkelijk werkers welkom. Ook kunnen deelnemers een introducé meenemen. Meer informatie over het symposium is te vinden op de website www.sdok.nl/predikanten. Via die pagina kan men zich ook aanmelden.

Richard Groenenboom
© Henk-Jan Oudenampsen
18-09-2015
Kerk
https://www.sdok.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies