Verboom: HGJB-Belijdenismethode Hou(d)vast ontwapenend

De nieuwe HGJB-methode voor belijdeniscatechese Hou(d)vast is ‘ontwapenend’. Dat zegt prof. dr. W. Verboom in Dichtbij, het relatiemagazine van de HGJB dat vandaag uitkomt. Hij denkt dat de methode een belangrijke bijdrage kan leveren aan het gemeente-zijn, onder andere omdat het intergeneratieve leren er een belangrijke plaats in heeft.

Veertig jaar geleden schreef prof. dr. Verboom samen met ds. H. Veldhuijzen het bekende boekje ‘Wij geloven en belijden’ voor belijdeniscatechese. Later werkte hij onder andere mee aan de totstandkoming van de HGJB-methode ‘Leer ons belijden’. Prof. dr. Verboom over Hou(d)vast: ‘De nieuwe methode is sterk relationeel. Van meet af aan wordt er een commitment van de catechisant én de catecheet gevraagd om in te brengen wat de stof met henzelf doet. Tegelijkertijd wordt het geloof van de kerk der eeuwen aan de orde gesteld – ik zou bijna zeggen: op een ontwapenende manier.’ Hij zegt het mooi te vinden dat de HGJB niet meegaat in wat hij noemt het anti-denken: de gedachte dat de Heidelbergse Catechismus ‘niet meer kan’. Verboom: ‘Hou(d)vast heeft daarin bijna iets kwetsbaars. Het zegt eenvoudigweg: laten we open en eerlijk naar de catechismus kijken.’

Aan Hou(d)vast is meegewerkt door de volgende predikanten uit de Protestantse Kerk in Nederland: ds. M. Klaassen, ds. A.J. Kunz, ds. A.J. Mouw, ds. W.C. Polinder, ds. E.J. Terpstra, ds. T.C. Verhoef, ds. B.J.D. van Vreeswijk, ds. G.C. Vreugdenhil, ds. B.E. Weerd, ds. R.F. de Wit. Het is een prettig leesbaar boek voor de catechisant. Voor de catecheet is er een handleiding. Beide zijn verkrijgbaar in de webshop van de HGJB.

Hans Alderliesten
HGJB
18-09-2015
Onderwijs
https://www.hgjb.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies