Is de hele wereld tegen Israel?

In Zacharia lezen we dat de hele wereld zich tegen Israel zal keren. Het is bijna een exacte tekening van de situatie anno 2015. Treffend werd dat deze week zichtbaar gemaakt in de Wall Street Journal.

Onder de kop ‘Hoe de VN de wereld verdeelt’ wordt grafisch weergegeven hoe de VN-lidstaten omgaan met Israel. Aan de ene kant van de grafiek staan de 192 landen die lid zijn van de Verenigde Naties. Aan de andere kant staat één land: Israel. Deze illustratie geeft exact aan hoe Israel wordt behandeld in de VN, zeker in de in Geneve gehuisveste Mensenrechtenraad.

Afgelopen week was het ook weer raak tijdens de toespraken van de regeringsleiders bij de VN in New York. De Palestijnse leider, die ook al zijn Palestijnse vlag voor het VN-gebouw liet hangen, ging vreselijk tekeer tegen Israel. Aangrijpend was de toespraak van de Israëlische premier Netanyahu (zie hieronder), die de wereld vroeg waarom men altijd zo tegen Israel is. In krachtige bewoordingen waarschuwde hij de wereld tegen Iran. ‘Waarom laat de wereld toe dat Iran erop uit is Israel totaal te vernietigen?’

45 seconden stilte

De Israëlische premier Netanyahu sprak voor een goed gevulde VN-zaal: ‘Zeventig jaar na de moord op zes miljoen Joden, verzekeren de Iraanse leiders dat ze mijn land zullen vernietigen, mijn volk zullen doden en het antwoord van deze organisatie (de VN, dvg), de reactie van vrijwel elke regering hier vertegenwoordigd, is absolute stilte. Doodse stilte.’

Vervolgens hield hij stil, 45 indrukwekkende seconden lang. Waarna hij vervolgde: ‘Misschien kunt u nu begrijpen waarom Israel deze deal met Iran niet meeviert. Als de Iraanse leiders werkten aan de vernietiging van uw land, zou u misschien ook minder enthousiast zijn over deze deal.’

De Israëlische premier stelde dat de Iraanse leider Khamenei zijn genocide-intenties helder maakte toen hij slechts een maand geleden verklaarde: ‘Over 25 jaar bestaat Israel niet meer.’

De situatie in Syrië

De situatie in Syrië is zeer explosief aan het worden. Rusland heeft er inmiddels een behoorlijke strijdmacht opgebouwd, die deze week de eerste luchtaanvallen heeft uitgevoerd. Het is nog onduidelijk op wie, maar Westerse militaire deskundigen geven aan dat deze aanvallen ook gericht zijn tegen de opstandelingen die strijden tegen Assad, maar gesteund worden door het Westen. De risico’s op een confrontatie tussen Rusland en het Westen zijn zeker aanwezig.

Ondertussen zou ook al een Chinees marineschip zijn aangekomen voor de kust van Syrië. Dan vechten er aan de kant van Assad behalve de Russen, onder meer ook Irakezen, Iraanse strijdkrachten en Hezbollah-terroristen mee. En dit alles vlakbij de grens met Israel.

Er is een nieuw machtsblok aan het ontstaan, bestaande uit Irak, Syrië, Iran, Hezbollah en Rusland, een sji’itisch blok. De machtsverhoudingen in het Midden-Oosten zijn radicaal aan het veranderen.

Israel houdt de situatie in Syrië zeer nauwlettend in de gaten. Er gaan geruchten dat Israel van plan is Zuid-Syrië binnen te vallen, om daar de Iraanse strijdkrachten te verdrijven.

Laten we bidden dat de situatie in Syrië niet uit de hand loopt. Tegelijk weten wij niet exact wat Gods plan is. Ontploft de situatie in Syrië, in het Midden-Oosten? Gaat Damascus eraan, zoals Jesaja 17 zegt? Gaat dat nu gebeuren? Of duurt het nog een poos(je). God weet het.

Dirk van Genderen

Dirk van Genderen is columnist, publicist en spreker. Eerder was hij eindredacteur van Visie, het programmablad van de EO. Elke week schrijft hij een nieuwsbrief die ook op z’n site wordt gepubliceerd en elke maand schrijf hij een commentaar in Het Zoeklicht. Bezoek zijn website via de link onderaan dit item.

Dirk van Genderen
© Henk-Jan Oudenampsen
05-10-2015
Buitenland
https://www.dirkvangenderen.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies