Bijdrage Arie Slob aan het debat Europese Top

In de afgelopen weken is vaak de vraag gesteld wat nu het eerlijke verhaal over de vluchtelingenproblematiek is. Wat de ChristenUnie betreft bestaat dat verhaal uit twee onderdelen. 1. Er zijn geen eenvoudige oplossingen voor dit mega vraagstuk. Wantrouw iedereen die pretendeert die te hebben; 2. We gaan er allemaal iets van merken en het gaat ons meerjarig wat kosten.

Het vraagstuk leek het kabinet in de afgelopen weken over de schoenen te lopen. Hoe kan, zo vraag ik de MP, dat steeds meer de indruk ontstond dat u en de uwen overvallen leken te worden door het groeiende aantal vluchtelingen dat naar ons land toe kwam? Wat ons betreft werd vorige week het absolute dieptepunt bereikt in het Drentse plaatsje Oranje waar gemaakte afspraken met bestuurders en bewoners geschonden werden met alle gevolgen van dien.

Wanneer, zo vraag ik de MP, vertelt u het eerlijke verhaal aan de bewoners van Nederland? Het verhaal dat ons land waar mogelijk een bijdrage zal leveren aan het oplossen van de problemen in Syrië zelf en ook aan de opvang van vluchtelingen in de regio. Het verhaal dat echte vluchtelingen altijd welkom zijn in ons land en dat we het als een erezaak beschouwen om voor goede opvang te zorgen. Het verhaal dat we daarbij rekening houden met het draagvlak en de draagkracht van onze bevolking en ons houden aan gemaakte afspraken. Het verhaal waar ook een woord als ‘barmhartigheid’ in mag voorkomen. Het verhaal dat we ons inzetten om ook voor de langere termijn de zorg voor vluchtelingen te kunnen waarmaken.

Dit weekend is er weer een Europese Top. Hoe staat het met de gemaakte afspraken in Europa? Er wordt gesproken over de versterking van de zogenaamde hotspots aan de buitengrenzen. Mijn collega Joël Voordewind heeft vorige week bij de grens van Macedonië zelf kunnen constateren dat soms zo’n 6000 mensen per dag, waaronder arbeidsmigranten en vluchtelingen tezamen, ongestoord en zonder registratie de grenzen van Europa kunnen passeren. Dit ondergraaft het broodnodige draagvlak voor vluchtelingen in de samenleving en het versterkt onnodig de mythe dat Nederland geen echte vluchtelingen opvangt. Erkent de MP het feit dat er momenteel vrijwel geen enkele vorm van controle, opvang en registratie aan de buitengrenzen plaatsvindt? Is hij dan ook bereid om draagvlak te zoeken voor de Europese selectiecentra aan de buitengrenzen, zodat ook de arbeidsmigranten versneld teruggestuurd kunnen worden? Binnen welke termijn is dit realiseerbaar?

Hoeveel waarde hecht dit kabinet waarde aan bestuurlijke en maatschappelijke verhoudingen. Hoe gaat u om met een gisteren mede door de ChristenUnie ingediende en aangenomen motie waarin ruimte wordt gevraagd voor het aanbieden van kleinschalige opvang? Op die manier spreiden we de opvang en voorkomen we situaties als in Oranje vorige week.. Ik ben zelf afgelopen vrijdag ter plaatse geweest en heb geconstateerd dat geschonden vertrouwen alleen hersteld kan worden als snel wordt teruggegaan naar de oorspronkelijk gemaakte afspraken. Daar heeft u toch geen overleg met de burgemeester van Midden-Drenthe voor nodig? Nu handelen! Bent u ook bereid toe te zeggen dat COA nooit los van gemeentebesturen afspraken maakt met vastgoed bezitters a la van der Most? Dat heeft in meer plaatsen problemen opgeleverd. Betrek, zo vraag ik het kabinet, direct gemeentebesturen bij mogelijke opvanglocaties.

Het eerlijke verhaal geldt net zo goed voor de opvang in de regio, één van de pijlers van dit kabinet. Hoe staat het met de uitvoering van de motie Slob cs. (APB). Er namelijk nog altijd sprake van een forse netto bezuiniging. De ambitie van dit kabinet verhoudt zich in ieder geval niet met het beschikbare budget, wat komend begrotingsjaar bovendien ook nog eens naar beneden wordt bijgesteld vanwege een fictieve verlaging van de instroom (27.000). Ik hoor graag van de minister-president hoe hij dit gaat invullen. Ook hoor ik graag wat nu de inzet van Nederland in Brussel is. Ik lees een mooie opsomming over wat Nederland in afgelopen jaren heeft gedaan, maar weinig over wat hij in Brussel tijdens de top hoopt te bereiken.

Afsluitend nog een aantal aanvullende vragen over de brief van gisteren: Begrip voor de situatie dat u soms op een onconventionele manier zoekt naar oplossingen voor praktische problemen als onder meer huisvesting, maar kunt u klip en klaar uitspreken dat soberheid niet als instrument van vreemdelingenbeleid zal worden gebruikt. Wat bent u nu concreet van plan als het om de voorrangspositie van statushouders gaat? Dat blijft schimmig. Wat betekent bijstand in nature, een gratis woning en nog wat leefgeld? Hoe werkt dit als gezinnen wel zelfstandig wonen in een huurwoning, krijgen ze dan wel een uitkering?

Jonathan van der Geer
© Henk-Jan Oudenampsen
15-10-2015
Samenleving
https://www.christenunie.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies