Veel respons op CU-actie WhatsAppen tegen voedselverspilling

De overheid, het bedrijfsleven en de samenleving moeten samen de tanden zetten in voedselverspilling. Daarom begon ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber op de Dag van de Duurzaamheid de actie ‘WhatsAppen tegen voedselverspilling’.

Een week lang stuurden mensen uit het hele land ideeën over en foto’s van voedselverspilling per WhatsApp naar het Tweede Kamerlid. Daar zaten bijzondere berichten tussen. Een studente appte: “Zet de groenteafdeling van de supermarkt in de mist, want mist beschermt groente en fruit tegen uitdroging!” Ze stuurde een foto mee van een plek waar dat al op die manier gebeurt (zie hierboven).

Op veel andere foto’s die via WhatsApp binnenkwamen was te zien hoeveel er in ons land aan voedsel wordt verspild (jaarlijks 50 kilo per persoon). Carla Dik-Faber hoopt dat, mede door deze whatsappactie, er in verschillende hoeken van de samenleving wordt nagedacht over voedselverspilling.

Ideeën om voedselverspilling tegen te gaan waren er in overvloed. Er werden een hoop tips gegeven over restjes en hoe in het huishouden om te gaan met voedsel. Ook kwamen er veel vragen en opmerkingen langs over houdbaarheidsdata of afgekeurde groenten en fruit.

Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber wilde een week lang ‘appen tegen voedselverspilling’. Het ChristenUnie-Kamerlid riep daarom iedereen op om foto’s en berichten te sturen van plekken waar voedsel wordt verspild en ideeën om die voedselverspilling tegen te gaan. Vanaf de Dag van de Duurzaamheid tot en met Wereldvoedseldag (9 tot 16 oktober) liep deze speciale Whatsapp-actie.

Op veel foto’s die via WhatsApp binnenkwamen was te zien hoeveel er in ons land aan voedsel wordt verspild (jaarlijks 50 kilo per persoon). Carla Dik-Faber hoopt dat, mede door deze whatsappactie, er in verschillende hoeken van de samenleving wordt nagedacht over voedselverspilling. Ideeën om voedselverspilling tegen te gaan waren er in overvloed. Er werden een hoop tips gegeven over restjes en hoe in het huishouden om te gaan met voedsel. Ook kwamen er veel vragen en opmerkingen langs over houdbaarheidsdata of afgekeurde groenten en fruit.

Carla Dik-Faber: “Ik wil dat overheid, producenten van voedsel en consumenten meer en meer met elkaar optrekken in de strijd tegen voedselverspilling. In de samenleving zie ik veel mensen die iets willen doen aan voedselverspilling. De overheid moet zich bij hen aansluiten: belemmeringen wegnemen, initiatieven belonen en ook luisteren naar wat er beter kan.”

Dik-Faber schreef onlangs een initiatiefnota over voedselverspilling, met een groot aantal voorstellen om het weggooien van goed voedsel tegen te gaan. Een deel van de voorstellen wordt inmiddels uitgevoerd, maar volgens Dik-Faber gebeurt er nog lang niet genoeg. “Jaarlijks gooien we als consumenten voor €2,5 miljard aan voeding weg. Daar komt nog eenzelfde bedrag aan verspilling tijdens de productie bij. Zolang dat zo is, moet er echt nog een tandje bij.”

ChristenUnie
Studente actie WhatsApp CU
17-10-2015
Samenleving
https://www.christenunie.nl/voedselverspilling

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies