Krijn de Jong uit Urk: als christen moet je vluchtelingen herbergen

De laatste uitzending van VPRO tegenlicht ging over particuliere initiatieven voor hulp aan vluchtelingen. In de uitzending een mooi getuigenis van Krijn en Trijntje de Jong uit Urk. Zij hebben Syros Saidi, een Iraanse Koerd, in huis genomen: ‘als christen moet je vluchtelingen herbergen.’

Op Urk heeft het echtpaar De Jong een vluchteling in hun kleine huis verwelkomd. Al één jaar woont de Iraanse Koerd Syros Saidi bij hen in. Krijn en Trijntje werden benaderd door een vriendin die veel met asielzoekers werkt, maar via het burgerinitiatief ‘Gastgezin voor een vluchteling’ is het voor meer mensen mogelijk dit voorbeeld te volgen.

Krijn en Tijntje zien het als hun christelijke taak om opvang te bieden aan Syros. Tegelijkertijd doet Syros hard zijn best om te integreren in het dorp. Hij spreekt inmiddels redelijk Nederlands.

Krijn: ‘We moeten een antwoord geven, ik kan niet wegkijken. De Here Jezus is onze Redder, maar ook het grote Voorbeeld. Ik kijkt naar wat Hij heeft gedaan en Hij deed niet anders dan mensen helpen. Hij is zover gegaan dat Hij zichzelf geïdentificeerd heeft met de vluchtelingen. Hij zegt: ‘Ik was een vluchteling, Ik was gevlucht’, zo staat het in het evangelie. En daarom mogen wij zijn voorbeeld volgen. Het niet helpen, het niet doen, zou ik veel moeilijker vinden. Het is zo vanzelfsprekend, want je ziet het en het raakt je. En dan is de volgende vraag: wat moet er gebeuren? Ja en dat zijn megavragen. Maar je kunt ook niet om de vraag heen: wat moet ik doen? We hebben zelf allemaal mogelijkheden en gelukkig doen ook veel mensen iets. Ik ben heel enthousiast over het particuliere initiatief, even zonder managers, mensen zelf aan het werk, met eigen mogelijkheden en eigen creativiteit, daar moet alle ruimte voor komen.’

Het initiatief ‘Gastgezin voor een vluchteling’ wil situaties als bij Krijn en Trijntje meer faciliteren. Het is een burgerinitiatief om vluchtelingen in Nederland gastvrij te ontvangen en te helpen. Een beweging van mensen die uit liefde en bewogenheid hun leven willen delen met medemensen die hun land ontvlucht zijn vanwege situaties van oorlog, terreur of geweld.

VPRO Tegenlicht
Schermafdruk VPRO Tegenlicht
18-10-2015
Hulpverlening
https://tegenlicht.vpro.nl/bijlagen/2015-2016/gimme-shelter/gastgezin-voor-vluchteling.html

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies