Rode Kruis deelt noodhulpgoederen uit aan bevolking Filipijnen

De noordoostelijke provincies van Luzon, het grootste en dichtstbevolkte eiland van de Filipijnen, kampen met grootschalige overstromingen die veroorzaakt zijn door Koppu. Boeren zijn in de problemen geraakt en de gezondheidszorg maakt zich grote zorgen.

“De straten en huizen zijn ondergelopen en veel kinderen hebben koorts”, zegt Isabela, een overheidsfunctionaris van de plaats Barangay Bonfal op het eiland Luzon. “We moeten meer doen aan ramppreventie, de mensen hier worden steeds getroffen.” Tyfoon Koppu is de sterkste storm die het eiland Luzon in de afgelopen 5 jaar heeft meegemaakt. 26 provincies zijn getroffen en er zijn 112.800 mensen geëvacueerd en verdeeld over 512 opvangcentra. Rode Kruis-vrijwilligers hebben 172 mensen gered en zij ontfermen zich over 12.500 mensen. In totaal zijn er 26 mensen overleden: 5 meisje, 2 jongens, 6 vrouwen en 13 mannen.

Het eiland Luzon kampt met grote problemen. De gezondheidszorg maakt zich zorgen over ziekten die door de overstroming makkelijker worden verspreid. Het gaat voornamelijk om muggen die dengue overbrengen, een gevaarlijke tropische ziekte. Regenval zorgt ervoor dat de eitjes van de mug uitkomen waardoor de ziekte sneller wordt overgebracht.

Boeren hebben het nu ook zwaar en zijn gevlucht naar hoger gelegen gebieden. Veel van hun gewassen zoals rijst, maïs en fruit zijn vergaan door het water. Veeboeren eveneens zijn gedwongen om hun huizen te verlaten. Velen willen dit niet omdat ze vee hebben, wat vaak hun enige bron van inkomst is. Ze zijn bang dat ze hun vee verliezen als ze weggaan.

Rode Kruis-vrijwilligers doen hun best de getroffenen zo goed mogelijk te helpen. Ze rijden in teams langs de hoofdweg. Hier kamperen gevluchte mensen onder dekzeilen. De hulpverleners inventariseren wat er nodig is en delen eerste levensbehoeften uit. Er is echter meer hulp nodig. Isabela: “Ik ben al jaren aan het lobbyen voor een dijk of een evacuatiecentrum om mensen te beschermen. Maar het lukt niet om het voor elkaar te krijgen.”

Doet een ramp of conflict zich voor, dan helpen we direct. Met meer dan 100 miljoen vrijwilligers wereldwijd is het Rode Kruis altijd ter plaatse. We starten levensreddende activiteiten en bieden onderdak, voedsel, schoon drinkwater en medische voorzieningen. Doel: zoveel mogelijk levens redden. Steun ons en doneer op NL33INGB0000000881 (7 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.

Rode Kruis
Rode Kruis
22-10-2015
Hulpverlening
https://www.rodekruis.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies