Dorcas Voedselactie: Doe een boodschapje extra

Van 1 tot en met 8 november 2015 wordt voor de twintigste keer de Dorcas Voedselactie gehouden. Op ruim duizend locaties in Nederland – in supermarkten, kerken, scholen en bedrijven – zamelen duizenden vrijwilligers voedsel en geld in voor de allerarmsten in Oost-Europa en Afrika.

In supermarkten delen vrijwilligers voedsellijstjes uit aan het winkelend publiek. Hierop staan producten die samen een voedselpakket vormen. Klanten van de supermarkt doen een boodschapje extra en geven deze af aan de vrijwilligers. De locaties van de zeshonderd supermarkten die meedoen aan de Dorcas Voedselactie zijn terug te vinden op www.dorcasvoedselactie.nl/actielocaties.

Het is onbegrijpelijk dat in een wereld waar zo veel welvaart is nog steeds miljoenen mensen honger lijden. Mensen, onder wie ook veel kinderen, worden ziek, hebben weinig energie om te werken en komen soms zelfs te overlijden. Daar legt Dorcas zich niet bij neer. De internationale hulporganisatie uit Andijk roept Nederlanders op om samen in actie te komen. Met de Dorcas Voedselactie 2015 zamelt Dorcas voedsel en geld in. Het voedsel deelt Dorcas in voedselpakketten uit aan mensen die dit zelf niet kunnen kopen vanwege armoede, leeftijd, ziekte of beperking. Die pakketten zijn voor de ontvangers niet alleen van grote waarde door het voedsel dat erin zit, ze ervaren ook dat er iemand op de wereld is die aan hen denkt en dat is belangrijk voor ze.

Het geld besteedt Dorcas voor een deel aan de transportkosten van de voedselpakketten. Verder wordt het geld besteed aan voedselzekerheidsprojecten waarmee mensen in hun eigen levensonderhoud leren voorzien door een opleiding te volgen, een microkrediet aan te vragen of begeleiding te ontvangen op de arbeidsmarkt.

Directe hulp en investeren in de toekomst

De voedselpakketten gaan onder anderen naar mensen als Olena. Samen met haar vijf kinderen moest ze huis en haard verlaten vanwege het geweld in Oekraïne. Nu wonen ze, zonder vast inkomen, in een klein huis dat ze delen met nog vijf anderen. Dorcas helpt hen door maandelijks een voedselpakket beschikbaar te stellen. Daarnaast wordt het huis waar ze wonen winterklaar gemaakt met onder meer de installatie van een gaskachel.

Met het geven van vaktrainingen en het verstrekken van microkredieten werkt Dorcas niet alleen aan directe hulp, maar ook aan blijvende veranderingen in mensenlevens. Ook Petru uit Moldavië nam deel aan een van deze projecten. Hij volgde een opleiding en kreeg een microkrediet. Met zijn twee kassen heeft hij nu nagenoeg voldoende inkomsten om zijn gezin te onderhouden. ‘We zijn dankbaar voor alle hulp die we krijgen. Het stimuleert ons om door te gaan en om te zien naar de naasten in onze omgeving die ook hulp nodig hebben.’

Over Dorcas

Dorcas komt in actie voor mensen in nood en diepe armoede, ongeacht hun religie, ras, geslacht of politieke overtuiging. Geïnspireerd door de opdracht uit de bijbel om te zorgen voor armen en onderdrukten, werkt Dorcas al ruim 35 jaar aan hulp- en ontwikkelingsprojecten in Oost-Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

Dorcas
Dorcas
30-10-2015
Hulpverlening
https://www.dorcasvoedselactie.nl

Christelijk Nieuws
ChristelijkNieuws.nl maakt gebruik van cookies